debatten over dit onderwerp geweest. Men heeft toen besloten door te gaan. Dat is ook onze opdracht,' vertelt Van Deelen. ‘De gemeenteraad mag nu haar mening geven. We zijn blij met de komende inbreng van de raad en de inspraakreacties. Daar worden de plannen alleen maar beter van'

Toch is er veel weerstand in het dorp tegen de plannen. ‘Het oorspronkelijke plan gaf een verkeerd beeld. Daar is de weerstand ontstaan,’ zegt Van Deelen. ‘We hebben veel input uit de samenleving gekregen via participatietrajecten. Die zijn verwerkt in de nieuwe plannen.’

Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger is gevraagd naar een referendum. Hij zegde toe dat dit er zo komen als de plannen concreter waren. ‘Het college van burgemeester en wethouders zal dit proces niet in gang zetten. Dat is aan de gemeenteraad. Als zij besluiten dat er een referendum komt, zal die gehouden worden,’ aldus Van Deelen. 


Foodvalley zonder landbouw is niet denkbaar

SCHERPENZEEL In de Regio Foodvalley werken gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen samen. 

NRC schreef vorige week dat het kabinet de provincies aan het werk zet om de stikstofuitstoot de komende acht jaar fors terug te dringen. 

In gebieden als de Gelderse Vallei moet die volgens de krant zelfs met 70 tot 80 procent omlaag, percentages die naar het oordeel van deskundigen onhaalbaar zijn zonder op grote schaal boeren uit te kopen.