Wie wordt de opvolger van Burgemeester Wimar Jaeger
Wie wordt de opvolger van Burgemeester Wimar Jaeger / foto: Ted Walker fotografie

Op zoek naar nieuwe burgemeester

SCHERPENZEEL De nieuwe burgemeester van Scherpenzeel wordt op 15 december in een raadsvergadering tussen 15.00 en 17.00 uur geïnstalleerd. Op 7 juli zal de gemeente het profiel voor de nieuwe burgemeester vaststellen.

Scherpenzeel krijgt een zogeheten kroonbenoemde burgemeester. Op dit moment is Wimar Jaeger waarnemend burgemeester. 

Hij is benoemd door de Commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends. De kroonbenoemde burgemeester zal worden benoemd door Koning Willem-Alexander. De benoeming geldt voor 6 jaar.

Op 7 juli zal de gemeenteraad de profielschets voor de nieuwe burgemeester vaststellen. De profielschets wordt aan Berends overhandigd. Ook aan inwoners wordt gevraagd wat zij graag terug willen zien in de kroonbenoemde burgemeester voor Scherpenzeel. Op deze pagina staat de vragenlijst naar de enquête: https://nl.surveymonkey.com/r/HVVG3CX. De profielschets is een uitgebreide beschrijving met wensen en verwachtingen waar een Scherpenzeelse burgemeester aan voldoet.

Op 13 juli zal de profielschets op de site van de gemeente worden gepubliceerd. Belangstellenden kunnen tot 24 augustus hun sollicitatie naar de commissaris sturen. John Berends zal geschikte kandidaten selecteren en hun achtergrond onderzoeken. 

Hij stelt een aantal kandidaten aan de gemeenteraad voor. De gemeenteraad zal met de kandidaten spreken en uiteindelijk de nieuwe burgemeester kiezen.

‘De burgemeester is het visitekaartje van Scherpenzeel, vertegenwoordigt onze gemeente in de regio en provincie, is voorzitter van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders en is voor de inwoners het gezicht van de gemeente,’ staat op de site van de gemeente.

John Berends heeft zelf al een advertentie geplaatst om kandidaten te werven voor negen nieuw te benoemen burgemeesters in Gelderland. Hij zoekt een jongere, gekleurde of zij-instromende burgemeesters.

Berends is op zoek naar meer diversiteit onder burgemeesters en wil de genoemde groepen attent maken op de kansen, die er in de provincie Gelderland liggen. Er zijn op zich voldoende sollicitanten voor het ambt van het burgemeester en hun kwaliteit is ook prima. 

Berends wil echter andere groepen een kans geven. Berends is al langer op zoek naar meer diversiteit in het burgemeesterkorps. 

Hij maakt zich zorgen dat burgemeesters meestal uit een gesloten circuit komen.