Administratie op orde, zorgen over hacks

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel heeft haar administratie goed op orde. Dat blijkt uit de managementletter van de accountant. Hij wees op twee kwetsbare punten, die meer aandacht verdienen: mogelijk hacks van de ICT en financiële processen, die door jonge medewerkers gedaan worden.

Henk Brons bracht tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering verslag uit namens de auditcommissie. 

De fractievoorzitter van GemeenteBelangen Scherpenzeel vormde de auditcommissie samen met zijn collega’s Maarten Zwankhuizen (SGP) en Peter Klaassen (CDA).

Deze commissie had een prettig gesprek met de accountant.

‘De gemeentelijke organisatie heeft geleden onder het fusieproces,’ vertelde Brons. ‘Het personeelsverloop was groot in die periode. Dat moet weer op sterkte gebracht worden.’

De gemeente Scherpenzeel kreeg van de provincie Gelderland de opdracht om een gedwongen fusie met Barneveld voor te bereiden. Dat leverde op bestuurlijk vlak veel ruzie op, maar zorgde ook voor veel verloop in de ambtelijke organisatie.

De accountant gaf complimenten voor de administratie en de kostenbeheersing. Hij maakt zich wel zorgen over de kwetsbaarheid van de financiële processen. Er zijn veel jonge medewerkers en dat maakt het proces kwetsbaar. Dat moet aangevuld worden.

Ook moet de gemeente alert blijven op hacks in het gemeentelijke comptersusteem.

‘Terwijl we hier zitten te praten kan het computersysteem van de gemeente gehackt worden. Het is maar goed dat we die Chinese camera’s hebben weggedaan,’ constateerde Aart van de Peut, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie.

‘Het was nog beter geweest als we ze helemaal niet hadden gekocht,’ vond Henk Brons. ‘Het risico op hacks is sterk ontwikkeld. Dit moet echt prominent op de agenda van de gemeente staan.’

Aart van de Peut zei: ‘Dit punt heeft volle prioriteit. We willen niet dat de gegevens van de inwoners op straat komen te liggen.’

De accountant maakte zich ook zorgen dat de rekening voor diensten afgenomen in het Sociale Domein soms laat worden ingediend. Dat kan om grote bedragen gaan.

Vooral de Sociale Verzekeringsbank wil nog wel eens aan de late kant declareren. ‘Dat is een risico. Daar moeten we opletten,’ zei Brons.

Dit is overigens een probleem waar heel Nederland mee worstelt dat de bank zo traag is.