Afbeelding
foto: Jaap Mak

Grotere druk op huizenmarkt

Algemeen

SCHERPENZEEL Er komt een crisisaanpak voor de vastgelopen asielopvang, meldt het kabinet. Volgens hen is de ‘gehele migratieketen’ verder onder druk komen te staan. De crisisaanpak heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt. Scherpenzeel moet dit jaar 12 statushouders een huis aanbieden. Daar komt een tekort van 5 statushouders van vorig jaar bij. 

De nieuwe aanpak is nodig omdat veel gemeenten een achterstand hebben met de toewijzing van sociale huurwoningen aan statushouders. Hierdoor blijven ze langer in asielzoekerscentra wonen en loopt daar de opvang van asielzoekers vast. Uit een onderzoek van RTL Nieuws bleek dat tien gemeenten dit jaar nog helemaal geen statushouders een dak boven het hoofd hebben geboden. In de grote steden zijn de achterstanden groot. Zo moet Amsterdam nog 582 statushouders huisvesten, Utrecht nog 278 en Den Haag nog 214.

Elk halfjaar maken gemeenten afspraken met het rijk over het aantal statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) dat zij opvangen. Dat veel gemeenten achterlopen op de taakstelling is al langer bekend. Door krapte op de woningmarkt is het huisvesten van statushouders in sociale huurwoningen geen makkelijke opgave. Scherpenzeel ligt er dus vijf achter. In de eerste vier maanden van dit jaar kregen weliswaar ruim 7000 statushouders een woning toegewezen, maar er is nog een achterstand van ruim 6000 voor de taakstelling tot 1 juli van dit jaar. De gemeente Scherpenzeel maakt ook afspraken over huisvesting met de landelijke overheid. Er komt een wet, die gemeenten verplicht een aantal statushouders op te nemen.

Er zijn ook plannen om asielzoekers op te vangen in de crisisopvangen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Scherpenzeel had tot 18 juni zo’n opvang. Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger heeft eerder al aangegeven dat hij geen voorstander is om asielzoekers en vluchtelingen in hetzelfde gebouw onder te brengen.

Vluchtelingen hebben namelijk meer rechten en vrijheden dan de asielzoekers. Dat kan toch scheve gezichten leiden.
Als Scherpenzeel verplicht een aantal statushouders onderdak moet bieden, heeft dat gevolgen voor de toewijzing van sociale huurwoningen aan bijvoorbeeld starters. Scherpenzeel deelt het probleem.