Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman
Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman RVD

Stikstofuitstoot fors omlaag

Algemeen

SCHERPENZEEL De uitstoot van stikstof moet in de Gelderse Vallei gehalveerd worden. Dat heeft vooral voor veeboeren grote gevolgen. De provincie heeft een jaar om met een plan te komen om de uitstoot van stikstof rigoureus te beperken.

De problematiek rond de stikstof speelt al sinds 2019 toen de Raad van State bepaalde dat de overheid belangrijke natuurgebieden onvoldoende beschermde en dat dit moest veranderen.

Carola Schouten, de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, verklaarde toen dat de uitspraak voor veel sectoren grote impact zou hebben, maar vooral voor de veeboeren.

Christianne van der Wal, minister van Natuur en Stikstof, heeft op vrijdag 10 juni de ‘richtinggevende doelstellingen’ per gebied naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze zijn ingrijpend voor voornamelijk boeren. Volgens het RIVM komt 45 procent van de stikstofneerslag uit de agrarische sector. In sommige gebieden zullen veel boeren weg moeten, of op een andere manier hun uitstoot fors moeten verminderen.

De manier waarop deze uitstoot verminderd moet worden komt op het bordje van de provincies. Provincies moeten van de minister voor 1 juli 2023 hun gebiedsaanpak presenteren om de uitstoot van stikstof sterk te verminderen. In een aantal gebieden, zoals de Gelderse Vallei, moet die worden gehalveerd. Het halveren van de stikstofuitstoot zal in gebieden tot grootscheepse veranderingen leiden, bevestigt de natuuranalyse van het ministerie van Landbouw. 

Uit die analyse blijkt dat in de Gelderse Vallei, vlak naast de Veluwe, de stikstofuitstoot met 58 procent omlaag moet. Hoewel het kabinet hoopt boeren eindelijk duidelijkheid te geven, krijgen de uitvoerende provincies nog enige tijd en veel bewegingsruimte om de doelen te halen. 

In de gebiedsaanpak kunnen zij afwijken van de bepaalde stikstofdoelen per gebied, maar de natuurdoelen moeten wel worden behaald. Volgens het Interprovinciaal Overleg (IPO) zal het niet gemakkelijk worden om de stikstofplannen van het kabinet te verwezenlijken. De plannen vragen om nadere bestudering. Het IPO noemt de aanstaande gesprekken met alle betrokken ingewikkeld maar noodzakelijk. De verwachting is dat het lastig zal worden concrete afspraken te maken.