Minder geld voor jeugdzorg

SCHERPENZEEL Gemeenten en dus ook Scherpenzeel worden mogelijk gekort door de regering op de jeugdzorg. Dat is een tegenvaller. Dit is een kostenpost, die de gemeenten in de problemen brengt. De Vereniging van Gemeenten (VNG) wil tandenknarsend meewerken.

Onder voorwaarden wil de VNG meewerken aan de plannen van het rijk om structureel 511 miljoen extra te bezuinigen op de jeugdzorg. Deze plannen moeten voor gemeenten goed uitvoerbaar zijn en mogen de Hervormingsagenda Jeugd niet belemmeren. Bovendien moet er zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de financiële consequenties voor gemeenten van een eventuele eigen bijdrage. Dit is een opmerkelijke stap van het kabinet en de VNG. De gemeenten klagen al langer dat ze te weinig geld krijgen voor de jeugdzorg. Een commissie van wijze mannen heeft onderzoek gedaan en geconstateerd dat gemeenten meer geld zouden moeten krijgen voor de jeugdzorg. Maar het kabinet wil niet meer geven en heeft de jeugdzorg aangewezen als bezuinigingspost. Een voorwaarde voor de VNG is wel dat de plannen op tijd bij de gemeenten bekend worden. In januari stapte de VNG boos uit het overleg met de regering, omdat de vereniging vond dat het rijk onredelijk was.


Goedkoper parkeren

SCHERPENZEEL De gemeenten krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om elektrische auto’s die tijdens het rijden helemaal geen uitlaatgassen uitstoten een lager parkeertarief op te leggen.

Met deze kans wil de regering gemeenten de kans geven om schonere auto’s te stimuleren. Gemeenten hebben volgens de Gemeentewet het recht te bepalen op welke plekken betaald moet worden voor parkeren, en hoeveel. Maar het is nog niet toegestaan om verschillende tarieven te hanteren voor verschillende soorten voertuigen. Daar wil het kabinet verandering in brengen. Korting mag alleen gegeven worden voor auto's die tijdens het rijden helemaal geen uitlaatgassen uitstoten. Hybride auto's, die zijn uitgerust met een elektrische én een verbrandingsmotor, komen er dus niet voor in aanmerking.


LetOp Zomer

SCHERPENZEEL Met de zomerperiode voor de deur gaat u wellicht op vakantie. Voor iedereen die thuis blijft, lijkt het de redactie leuk om in de krant 3 weken lang ( 27 juli, 3 en 10 aug ) een selectie van vakantiefoto’s de plaatsen.

Meedoen is simpel: stuur een foto naar redactie@letopscherpenzeel.nl voorzien van uw naam en de plaats waar de foto is genomen. En wie weet ziet u bij thuiskomst uw foto wel terug in de krant! Uit alle inzendingen zullen wij de 3 leukste/mooiste foto's belonen met een presentje.