Afbeelding

Dagcentrum Scherpenzeel is er voor alle ouderen uit de regio

Algemeen

SCHERPENZEEL Ouder worden hoeft niet erg te zijn als je gezond mag blijven. Maar ouderdom komt soms ook met gebreken. Lichamelijk ongemakken waardoor sommige dingen niet meer kunnen, maar ook geestelijke issues als dementie, kunnen zwaar zijn. Voor zowel degene die het ondergaat, als voor de degene die de mantelzorg verricht. En wat kun je dan als partner of kinderen doen, wanneer je merkt dat je ouders hiermee te maken krijgen? 

Dagcentrum Scherpenzeel

Sinds 2013 is er in Scherpenzeel een regionaal dagcentrum voor ouderen. Het is een onderdeel van bedrijf Norschoten uit Barnveld die in de regio meerdere locaties heeft, gericht op ouderen. Met 900 medewerkers en ruim 500 vrijwilligers dragen zij de zorg over 11 locaties om te wonen, dagopvang te regelen en een hospice. Sinds 2019 is het Dagcentrum Scherpenzeel gevestigd aan het Oosteinde 85a waar zij beschikt over een gezellige huiskamer en een behandelruimte voor bijvoorbeeld een fysiotherapeut, logopedist of ergotherapeut. Zij vervullen een regionale functie voor ouderen die naast Scherpenzeel, ook uit Renswoude, Woudenberg en omgeving komen.

Dagindeling

Op dit moment is het centrum drie dagen per week geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag. Elke dag start om 10 uur en worden de bezoekers hartelijk ontvangen door Mariette en Roelie. Dan wordt er eerst gezamenlijk koffie gedronken en de laatste nieuwtjes uitgewisseld. En is er tijd om de kranten te lezen. Op het bord is te lezen wat er vandaag verder op de planning staat. In beweging blijven is erg belangrijk en daarom komt beweegagoog Jesse met regelmatig langs om de spieren soepel te houden. Wanneer dit bereikt is, wordt het tijd om voor het middageten te gaan zorgen. Iedereen draagt een steentje bij om een warme maaltijd van verse producten te bereiden. Na het eten is er een moment van rust mogelijk. Hiervoor staan er diverse relaxstoelen, maar zijn er ook bedden beschikbaar. De dag wordt afgesloten met een activiteit waarna om 16 uur iedereen weer huiswaarts keert. Op eigen gelegenheid of door een vrijwilliger die rijdt.

Iedereen welkom?

Jazeker, iedereen is welkom. Kom eens koffiedrinken met je partner, zoon of dochter. Dan kan er kennis gemaakt worden met de andere bezoekers, maar ook met Mariette en Roelie. Samen met hen kan er gekeken worden of Dagcentrum Scherpenzeel ook een oplossing kan zijn voor jouw partner of ouder. Hierbij wordt ook gekeken naar de interesses vanuit het verleden. Zo was er een cliënt die graag schilderde, maar dat niet meer kon. Wel had hij alle spullen nog. De spullen werden naar het dagcentrum gehaald en middels een vrijwilliger werden alle ouderen aan de kwast gezet. Met de mooiste resultaten als gevolg. En een dolgelukkige cliënt die zijn oude hobby weer kon uitoefenen. En dit is maar een van de vele voorbeelden waar Dagcentrum Scherpenzeel in geslaagd is om hobby’s uit het verleden, in het heden toch weer mogelijk te maken.

Kosten

Uiteraard zijn er kosten aan verbonden, maar de meeste ouderen komen binnen via een WMO-beschikking van de gemeente of WLZ indicatie en dan betaalt de gemeente de kosten voor de dagopvang. Roelie en Mariette zullen na de eerste kennismaking een zorgconsulent van Norschoten inschakelen die helpt met de aanvraag richting de gemeente. 

Aanmelden

Dagcentrum Scherpenzeel heeft momenteel geen wachtlijsten. En daarnaast liggen er nog mogelijkheden om meerdere dagen per week open te gaan. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: dagcentrumconsulent@norschoten.nl of te bellen naar 0342-404000. Het begint met een kop koffie en resulteert wellicht in een andere toekomst voor je partner of ouders.

Ontlasten mantelzorg, eenzaamheid tegengaan en plezier maken