Afbeelding
foto: Jaap Mak

‘Gemeenten discrimineren met opvang’

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel discrimineert door hun opvang alleen voor Oekraïners open te stellen. Het College voor de Rechten van de Mens heeft onlangs laten weten dat gemeenten die alleen Oekraïners onderdak bieden de wet overtreden.

Annet van Riel, fractievoorzitter van Pro Scherpenzeel, vroeg tijdens een raadsvergadering of het mogelijk zou zijn om asielzoekers onder te brengen in de noodopvang in het voormalige pand van de Aldi. Ze verwees naar de ineenstorting van de opvang voor asielzoekers in Ter Apel. ‘We hebben de plekken toch,’ constateerde ze. ‘Ze staan leeg. Laten we asielzoekers helpen.’
Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger verklaarde toen dat hij daar absoluut geen voorstander van was. Asielzoekers hebben te maken met de bepaalde verplichtingen en hebben veel minder rechten dan de vluchtelingen uit Oekraïne. ‘De vluchtelingen kunnen zelf een brood kopen, de asielzoekers niet. Dat geeft binnen de kortste keren wrijving en scheve gezichten. Dat moeten we niet willen,’ aldus Jaeger. Hij wees er op dat de vermenging van beide groepen in andere gemeenten voor problemen heeft gezorgd.
Hij kreeg steun van de staatssecretaris voor asielzoekers. Om de crisis in de asielopvang het hoofd te bieden, opperde staatssecretaris Eric van der Burg als noodoplossing om gemeenten toe te staan alleen vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen maar geen asielzoekers uit andere landen.
Het College voor de Rechten van de Mens noemt dat een onrechtvaardig onderscheid en dus discriminatie. Zo’n onderscheid mag alleen gemaakt worden als er wettelijke uitzondering is. En die ontbreekt.
Het kabinet werkt nu aan een wet om gemeenten te dwingen asielzoekers op te nemen.