Floris Valkenburg
Floris Valkenburg / foto: Westerduin

Einde samenwerking geen probleem ambtenaren Scherpenzeel

Algemeen

SCHERPENZEEL Het college van burgemeester en wethouders denkt dat de werkdruk voor de ambtenaren niet omhoog zal gaan door het beëindigen van de samenwerking tussen Barneveld en Scherpenzeel. Dat schrijft ze in beantwoording van schriftelijke vragen van Floris Valkenburg, fractievoorzitter van de VVD. De werkdruk wordt wel extra in de gaten gehouden. 

De coalitiepartijen willen de komende jaren de Onroerend Zaak Belasting fors verhogen. Dat vinden ze nodig om het ambtelijk apparaat weer op volle sterkte te krijgen. Door de gedwongen fusie was het verloop onder de ambtenaren groot. Door de extra maatregelen vanwege de coronacrisis steeg de werkdruk verder. 

Ook de opvang en registratie van vluchtelingen uit de Oekraïne leverde extra arbeid op. Bovendien moest er een noodopvang ingericht worden en werd de villa van het gemeentehuis verbouwd om vluchtelingen een dak boven het hoofd te bieden. 

Bij de presentatie van het coalitieakkoord was er dan ook veel aandacht voor de werkdruk van de ambtenaren en de manieren waarop die problemen opgelost konden worden. De gemeente Scherpenzeel lijkt alle hulp, die ze kan krijgen nodig te hebben. 

En nu stopt de samenwerking met Barneveld. Valkenburg wilde weten of de gemeente het extra werk financieel kan opvangen. ‘Dit is mede afhankelijk van de warme overdracht en andere mogelijke samenwerkingspartners waar wij op dit moment mee in gesprek zijn. Vooralsnog gaan wij ervan uit dat wij een en ander kunnen opvangen binnen de in de kadernota aangekondigde verhoging van de budgettaire ruimte voor personeel en organisatie.’ ‘Wat zijn de gevolgen voor de werkdruk van de ambtelijke organisatie? wilde Floris Valkenburg weten.

‘De gevolgen voor de werkdruk op de ambtelijke organisatie worden nadrukkelijk gemonitord en indien noodzakelijk zullen wij daar op ingrijpen, enerzijds door het stellen van prioriteiten of door inzet van extra personeel indien uitstel van werkzaamheden niet mogelijk is,’ aldus het college van burgemeester en wethouders. 

De gemeenteraad maakt zich zorgen over het grote aantal ingehuurde medewerkers door de gemeente. Dat kost aan de ene kant extra geld. Bovendien is de band met de gemeenten van deze tijdelijke medewerkers niet zo groot.

‘We gaan prioriteiten aan werkzaamheden stellen’