Het college van wethouders
Het college van wethouders / foto: Gemeente Scherpenzeel

‘Warm einde aan samenwerking’

Algemeen

SCHERPENZEEL De samenwerking tussen de gemeenten Scherpenzeel en Barneveld wordt op warme manier beëindigd. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op schriftelijke vragen van Chris van den Berg.

Vlak voor de zomervakantie stuurde het college van burgemeester en wethouders een memo naar de gemeenteraad. 

Het college meldde dat de samenwerking met buurgemeente Barneveld op warme manier zou worden afgebouwd. Beide gemeenten zagen te weinig meerwaarde in een verdere samenwerking. 

Ook heeft de gedwongen fusie tussen beide gemeenten de verhoudingen op scherp gezet.

Chris van den Berg, fractievoorzitter van het CDA, klom in de pen en stelde een aantal vragen. Van den Berg kreeg de indruk dat vooral Barneveld niet wilde samenwerken. Hij wilde weten of dit beeld klopt.

‘Nee,’ antwoordde het college. ‘Dat beeld klopt niet. Gezamenlijk hebben we besloten om op een warme manier, met respect voor ieders positie, de samenwerking te beëindigen. Wij blijven goede buren en zullen elkaar helpen als dat noodzakelijk is. 

De reden is dat voor de toekomst sprake is van twee zelfstandige gemeenten, zij de tijd moeten hebben om ieder voor zich het huis op die toekomst in te richten. De herindelingsdiscussie heeft zijn sporen echter wel nagelaten, ook op ambtelijk niveau. 

We moeten iedereen even de rust gunnen om vervolgens op een goede manier zonder ballast uit het verleden de onderlinge relaties te herijken.’

Van den Berg stelde de vraag: ‘Heeft Scherpenzeel excuses aangeboden voor haar niet altijd even fijngevoelige optreden jegens Barneveld in de afgelopen jaren?’

‘Het aanbieden van excuses is niet nodig aangezien we gezamenlijk tot het besluit zijn gekomen dat een verdere samenwerking op dit moment niet voldoende vruchtbaar is. Hierbij richten we ons ook vooral op de toekomst en willen we door nu rust te creëren en goede buren te blijven dat we succesvol blijven samenwerken in bijvoorbeeld ook de Regio Food Valley.’

Volgens het college van burgemeester en wethouders hebben beiden gemeenten aangegeven dat samenwerking verder weinig zinvol is. ‘Er zijn de afgelopen tijd meerdere keren gesprekken gevoerd om te kijken op welke wijze samengewerkt kan worden en kan blijven worden. 

Uiteindelijk resulteerde dat in de gezamenlijke opvatting dat er voor beide gemeenten op dit moment te weinig meerwaarde is te vinden om efficiënt en effectief te kunnen samenwerken. 

Derhalve is ervoor gekozen om op een goede harmonieuze wijze te stoppen met de samenwerking en een en ander warm over te dragen.’