Misbruik bij noodopvang

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel heeft signalen dat mensen zich bij de noodopvang in het dorp voordoen als vluchtelingen uit Oekraïne en met valse paspoorten Nederland binnen komen. Een aantal keren is de IND ingeschakeld. 

Floris Valkenburg, fractievoorzitter van de VVD, las in de landelijke media dat mensen met valse paspoorten zich voordoen als inwoners van Oekraïne. De gemeente Amsterdam heeft er haar beleid op aangepast. Hij stelde schriftelijke vragen en wilde weten of er voldoende gecontroleerd wordt door de gemeente bij de inschrijving van vluchtelingen. ‘Bent u bekend met vergelijkbare signalen in onze gemeente?' vraagt Valkenburg. Het antwoord van het college van burgemeester en wethouder luidt: ‘Ja, ook rondom de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Scherpenzeel ontvangen wij in enkele gevallen vergelijkbare signalen.' Valkenburg wil verder weten: ‘Vindt er controle plaats om uit te sluiten dat andere groepen misbruik maken van de opvang voor Oekraïners in Scherpenzeel, die als slachtoffers van een oorlog op Europees grondgebied recht hebben op een veilige opvang in de regio?' Het college geeft als antwoord: ‘Ja, bij inschrijving van vluchtelingen in de gemeentelijke administratie vindt controle plaats van de identiteit van personen, mede aan de hand van paspoorten en bij zogenaamde ‘derdelanders' verblijfsvergunningen. Bij de huidige bewoners van de villa heeft dit ertoe geleid dat in enkele gevallen nader onderzoek is gestart. ‘Indien er wel signalen zijn dat dit gebeurt, hoe handelt de gemeente dan?' vraagt Valkenburg zich af. ‘In het geval dat geen verblijf in Oekraïne kan worden aangetoond is er contact met de IND die de normale procedure voor de opvang van vluchtelingen verder overneemt. Daarvoor komt de IND ook naar Scherpenzeel. Tot op het moment van afhandeling door de IND vangen wij de vluchteling op basis van humane gronden op. Wellicht ten overvloede meld ik u ook dat over dit thema vanuit onze veiligheidsregio contact is met het ministerie. Als burgemeesters hebben wij een brief aan de staatsecretaris gestuurd om hem te wijzen op dit soort situaties en de mate waarin dit schadelijk kan zijn voor het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. 

In deze brief hebben wij ook aandacht gevraagd voor de regeling rond "derdelanders” met een verblijfsvergunning voor Oekraïne, die in de opvang terecht komen en waarvan burgemeesters van mening zijn dat deze mensen nu de opvang een langere periode lijkt te omvatten in afwachting van terugkeer naar Oekraïne ook in het land van herkomst zouden kunnen verblijven,' vertelt waarnemend burgemeester Wimar Jaeger.