Beperkte samenwerking

SCHERPENZEEL De regio Foodvalley heeft besloten dat ze op twee onderwerpen Landbouwtransitie en Voedseltransitie wil samenwerken met buurgemeenten, die geen onderdeel van de samenwerking zijn. Op andere gebieden kunnen ze niet samenwerken. 

De afgelopen periode heeft regio Foodvalley onderzoek gedaan naar hoe zij het beste kunnen omgaan met buurgemeenten die in wisselende mate openstaan voor nadere samenwerking met Regio Foodvalley. Het Algemeen Bestuur Regio Foodvalley heeft besloten de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Regio Foodvalley op dit moment niet open te stellen voor nieuwe partijen, maar andere gemeentelijke overheden op de twee DNA-thema’s van Regio Foodvalley - dat zijn Landbouwtransitie en Voedseltransitie - wél mogelijkheden te bieden om aan deze thema’s deel te nemen, mits hiertoe door het regiobestuur wordt besloten na een verzoek van een buurgemeente. 

Ook moet de toegevoegde waarde van deelname van een (buur)gemeente daarbij voldoende duidelijk worden gemaakt. De deelnemende (buur)gemeente moet navenant aan de projecten en/of programma’s bijdragen in capaciteit en financiën.

De deelnemende (buur)gemeente moet ook een bijdrage leveren aan de overheadkosten van Regio Foodvalley. De betreffende (buur)gemeente moet ambtelijke en bestuurlijke aanwezigheid en betrokkenheid levert in het relevante Ambtelijk Overleg en het Portefeuillehoudersoverleg.

Voor de overige vijf programma's (Energietransitie, Human Capital, Economie, clustervorming en circulariteit, Quality of Living en Fysieke randvoorwaarden) kiest het regiobestuur ervoor op dit moment geen mogelijkheden te bieden voor structurele en geformaliseerde samenwerking op programmaniveau. Belangrijkste overwegingen hierbij zijn dat regionale samenwerking - naast successen - ook complexiteit meebrengt.

De uitkomst van dit onderzoek is ook per brief gecommuniceerd met de gemeenten en provincie die betrokken waren bij dit onderzoek. Dit zijn gemeenten Amersfoort/Regio Amersfoort, Bunschoten, Putten, Renkum, Woudenberg en de provincie Gelderland.

Foodvalley is een regionaal samenwerkingsverband tussen Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen en werkt samen met twee provincies, onderwijs- en kennisinstellingen en ondernemers in de regio.   

De ambtenaren van de regio zijn druk aan het werk met het maken van ambitieuze plannen, die niet altijd stroken met de ideeën van de gemeente Scherpenzeel. Henk Brons, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Scherpenzeel, heeft diverse keren aangegeven dat het Scherpenzeel vrij staat haar eigen koers te varen en naar eigen voorkeur te handelen.