Afbeelding
Foto: Pixabay

Onrust in het dorp

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeenteraad moet de komende tijd bepalen wat de rol van Scherpenzeel in de opvang van asielzoekers, statushouders en vluchtelingen zal zijn. De onrust over dit onderwerp in dit dorp is behoorlijk.

Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger kreeg in de gemeenteraad van vorige week strenge vragen voor zijn kiezen, omdat hij in een krant verteld had dat Scherpenzeel asielzoekers moest opnemen. Hij stelde dat hij in de minder dan anderhalve maand dat hij nog waarnemend burgemeester is alles in het werk zou stellen om een plek voor asielzoekers te vinden. Desnoods zou hij de gemeenteraad passeren bij zijn besluit, als dat nodig zou zijn.

De gemeenteraad vond dat hij zijn opvolger niet voor de voeten moest lopen en dat hij met de gemeenteraad moest overleggen. Jaeger antwoordde dat hij zeker opvolger Marieke Teunissen niet in de wielen wilde rijden. En dat hij met de raad zou overleggen. Wimar Jaeger maakte zich zorgen. Scherpenzeel heeft een crisisopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daar kunnen 90 mensen enkele dagen opgevangen worden. Maar zoals hij zei: ‘Die opvang is eindig’.

De opvang zit in het voormalige Aldi gebouw en zal gesloopt worden. De gemeente vangt iets meer dan 30 vluchtelingen in de villa van het gemeentehuis op. Meer doet de gemeente dan niet. ‘Dan is onze bijdrage aan het probleem met statushouders, asielzoekers en vluchtelingen wel gering in vergelijking met buurgemeenten,’ stelde hij. ‘We moeten iets doen. Dit gaat onze deur niet voorbij. We moeten ons deel doen.’ En dat kan een probleem worden. Het kabinet werkt onder de leiding van staatssecretaris van asielzaken, Eric van den Burg, aan een asielwet. Gemeenten, die te weinig doen voor asielzoekers, vluchtelingen en statushouders, kunnen dan door het kabinet gedwongen worden mensen op te nemen.

Wimar Jaeger wil voorkomen dat Scherpenzeel de status van weigergemeente krijgt en gedwongen wordt mensen op te vangen. Of de asielwet er ook daadwerkelijk komt is nog maar de vraag. Er wordt al tijden over een compromis onderhandeld. De VVD-fractie in de Tweede Kamer is tegen en wil hun partijgenoot Eric van den Burg niet steunen.

Minister-president Mark Rutte is gisteren naar de fractie van de VVD afgereisd om hen duidelijk te maken dat ze de wet moeten steunen. De uitkomst van het overleg was niet bekend toen de krant gedrukt werd.

Eric van den Burg vindt dat veel gemeenten te weinig doen om asielzoekers onderdak te bieden. Hij noemt dat onwil. Of dat een terechte constatering is, is nog maar de vraag.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) stelt behoorlijk eisen aan de opvang van asielzoekers door gemeenten. Zo moeten de plek voor langere tijd beschikbaar zijn en minimaal 50 mensen opvangen.

‘Zo’n plek hebben we niet in Scherpenzeel,’ constateerde Wimar Jaeger tijdens de raadsvergadering. Hij zoekt wel naar een plek, maar kan die niet vinden.        

Jaeger zou wel asielzoekers op willen vangen om zo de druk op de noodopvang in Ter Apel te verlichten.

De Veiligheidsregio Gelderland-Midden krijgt steeds meer druk uit Den Haag om meer voor asielzoekers te doen. Dus komen er steeds dringender vragen bij Jaeger terecht of Scherpenzeel niet meer kan doen.

Wimar Jaeger vindt dat dit nodig is, maar weet ook dat er onrust is in het dorp over de toewijzing en plaatsing van statushouders bij elkaar. Ook zijn er zorgen rond het draagvlak voor vluchtelingen. ‘De komst van asielzoekers naar Scherpenzeel zal voor onrust zorgen,’ voorspelde Jaeger.

Maar het is kiezen uit twee niet al te aantrekkelijke alternatieven. Niets doen en aangewezen worden of de regie houden en een plek voor asielzoekers aanwijzen met alle onrust die er bij hoort.

De onrust in het dorp is ook in de raad terug te zien. De gemeenteraadsleden van vooral het CDA en de VVD stellen voortdurend schriftelijke vragen over bijvoorbeeld de toewijzing van woningen aan statushouders.

Uit een krantenartikel hadden Niels Goes, gemeenteraadslid van het CDA en Floris Valkenburg, fractievoorzitter van de VVD, begrepen dat Scherpenzeel meer dan de afgesproken hoeveelheid statushouders aan een sociale huurwoning had geholpen.

Over dit feit maakten zij zich zorgen, want de wachtlijsten voor huurwoningen zijn goed gevuld en het duurt lang voor mensen in aanmerking komen voor een woning. Zij vonden dat meer Scherpenzelers in aanmerking moeten komen voor woonruimte. Dat bleek uiteindelijk anders in elkaar te zitten.

Floris Valkenburg stelde een aantal vragen over problemen in de Prinses Irenelaan.

Vijf van de zes raadsfractie reageerden niet positief op het plan van de waarnemend burgemeester om asielzoekers toe te laten.

Ze wilden een haarscherpe motie indienen over onder meer dit onderwerp en de uitspraken van de waarnemend burgemeester.

Na een pittige discussie ging de motie niet door, omdat de gemeenteraadsleden vonden dat Wimar Jaeger goede antwoorden had gegeven.

In het voorjaar sprak de waarnemend burgemeester de gemeenteraad en de bevolking van Scherpenzeel toe, toen er onrust ontstond rond de pas geopende crisisopvang. Dat kwam onder meer omdat een moslim uit Mali en een Nigeriaan onderdak hadden gevonden.

Wimar Jaeger vertelde toen in de gemeenteraad dat iedereen die een verblijfsvergunning voor Oekraïne had welkom was in Scherpenzeel.

De crisisopvang heeft het gemeentelijk apparaat zwaar onder druk gezet, omdat het pand ingericht moest worden, mensen moesten geregistreerd worden en weer uitgeschreven als ze enkele dagen later weer vertrokken. Er moest van alles geregeld worden voor de vluchtelingen.

In juli stopte de crisisopvang, maar die opende al snel weer de deuren, omdat Scherpenzeel de veiligheidsregio wilde helpen. De voorwaarde was wel dat het Rode Kruis de leiding van de opvang op zich zou nemen. En zo geschiedde het.

De nieuwe gemeentelijke taak; opvang van asielzoekers zal weer een behoorlijk wissel op het ambtenarenapparaat trekken.

Door de gedwongen fusie met Scherpenzeel, de werkdruk door de corona uitbraak en het vele werk voor de vluchtelingen is het verloop onder de werknemers groot. De vraag is of een nieuw project haalbaar is.

De gemeenteraad zal binnenkort moete bepalen of ze vol voor de opvang van asielzoekers en extra plekken voor vluchtelingen wil gaan. De raad kan er ook voor kiezen te wachten tot de wet ingevoerd wordt en het probleem mogelijk door het kabinet naar Scherpenzeel gebracht wordt.

De nieuwe burgemeester Marieke Teunissen wordt op 15 december beëdigd. Ze kan meteen aan de bak met een onderwerp waar alle bestuurders in Nederland mee worstelen.