Wimar Jaeger
Wimar Jaeger / foto: Ted Walker fotografie

Geen motie over interview Jaeger

Algemeen

SCHERPENZEEL Vijf van de zes gemeenteraadsfracties hebben tijdens de gemeenteraadsvergadering toch maar besloten geen haarscherpe motie tegen waarnemend burgemeester Wimar Jaeger in te dienen. Door een interview had Jaeger volgens de beoogde indieners voor veel onrust in de samenleving en de gemeenteraad gezorgd.

Wimar Jaeger werd door een krant gevraagd een interview te geven, omdat het op 7 oktober één jaar geleden was dat Kasja Ollongren, de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, de opgelegde fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel afblies. Jaeger vertelde in het interview dat hij ten koste van alles wilde voorkomen dat Scherpenzeel een aanwijsgemeente van Eric van der Burg, staatssecretaris van asielzaken, zou worden. Wimar Jaeger is nog tot 15 december waarnemend burgemeester van Scherpenzeel en wilde voor die tijd nog voorzieningen voor asielzoekers regelen, als het moest onder drang en dwang.

De waarnemend burgemeester kon zich voorstellen dat hij de inspraakperiode voor burgers in zou korten en mogelijkerwijs niet met de gemeenteraad zou overleggen. Floris Valkenburg wilde bij het agendapunt actualiteiten graag weten hoe de burgemeester deze opmerkingen nu bedoeld had en wat zijn intentie met het verhaal was. ‘Het heeft voor veel onrust in de samenleving en de gemeenteraad gezorgd,’ verklaarde Valkenburg.

De gemeenteraad verklaarde in de motie ook dat ze vonden dat Jaeger op deze manier zijn opvolger voor de voeten liep. Dat leek hen niet verstandig. Bovendien was de gemeenteraad van mening dat ze altijd op een goede manier door de waarnemend burgemeester op de hoogte was gehouden over de ontwikkelingen rond de vluchtelingen en de asielzoekers. De raad wilde dat graag zo houden. Jaeger verklaarde dat hij zeker met de gemeenteraad wilde overleggen. Hij wilde de gemeenteraad niet passeren en hij betreurde dat de indruk gewekt was dat hij zijn opvolger voor de voeten wilde lopen. ‘Maar we moeten wel in actie komen, anders zijn onze inspanningen wel zeer schraal,’ aldus de waarnemend burgemeester.

Na overleg met de andere ondertekenaars van de motie werd besloten dat de gemeenteraad tevreden was met de antwoorden van Wimar Jaeger en dat ze de motie niet zouden indienen.