Eppie Klein
Eppie Klein / foto: Gemeente Scherpenzeel

Zware kritiek op collegebesluit over Eppie Klein

Algemeen

SCHERPENZEEL De oppositiepartijen Pro Scherpenzeel, de VVD en het CDA hebben tijdens de gemeenteraadsvergadering heftige kritiek geuit op het besluit van het college van burgemeester en wethouders om het geld dat oud-waarnemend burgemeester Eppie Klein te veel verdiende niet terug te vorderen.

Meestal neemt het college van burgemeester en wethouders unanieme besluiten. In het geval van de terugvordering van geld bij oud-waarnemend burgemeester Eppie Klein (SGP) waren de wethouders Gerard van Deelen, Izaäk van Ekeren (SGP) en Evert van de Glind (GemeenteBelangen Scherpenzeel) voorstander om het geld niet terug te vragen. 

Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger en wethouder Henk Vlastuin (GemeenteBelangen Scherpenzeel) stemde tegen.

Eppie Klein mocht in de periode dat hij in Scherpenzeel werkzaam was, 13.000 euro met zijn bedrijf bijverdienen. Het werd 10.000 meer. Volgens de regels moest hij dat geld terugbetalen. De meerderheid van het college van burgemeester en wethouders wilde Klein echter geen rekening sturen.

Annet van Riel, fractievoorzitter van Pro Scherpenzeel, noemde de gang van zaken ‘onbehoorlijk bestuur’. Ze maakte zich ernstig zorgen over de beeldvorming bij de burgers in het dorp nu het college tegen de regels in gaat.

‘We hebben dit besluit niet lichtvaardig genomen,’ legde Izaäk van Ekeren uit. ‘We hebben de beeldvorming ook zeer laten meewegen. Maar we vonden het niet juist om Klein te vragen het geld terug te storten. Dat kon gewoon niet. Dat zou niet juist zijn.’

Commissaris van de Koning John Berends ontsloeg waarnemend burgemeester Eppie Klein op 7 oktober van 2021. Volgens Berends had Klein in het fusietraject tussen Barneveld en Scherpenzeel niet integer gehandeld.

Dat ontslag was de reden dat het college het geld niet wilde terugvragen. ‘Dat zou niet juist zijn,’ aldus Van Ekeren. ‘Er kwam plotseling een einde aan zijn periode in Scherpenzeel.’

Wethouder Van Ekeren voegde er aan toe dat Klein het geld wel terug had moeten betalen als hij op 31 december 2021 nog waarnemend burgemeester was geweest.

‘Hoort u eigenlijk wel hoe onredelijk u klinkt?’ vroeg Van Riel zich af.

Van Ekeren was het daar helemaal niet mee eens. ‘Nee, dat begrijp ik niet.’

‘Wij waren erg verbaasd toen we het besluit lazen,’ verklaarde Floris Valkenburg, fractievoorzitter van de VVD. ‘Voor dit soort situaties zijn er regels. Het college houdt zich daar niet aan.’

‘Wij vroegen ons ook af wie het werk voor Eppie Klein in Scherpenzeel gedaan heeft als hij zoveel met zijn andere werk bijverdiende,’ zei Valkenburg.

‘Ik heb hier geen woorden voor,’ sprak Chris van den Berg, fractievoorzitter van het CDA. ‘We zeggen dat de regels wel voor de burgers gelden, maar niet voor bestuurders. Welk signaal geven we daarmee af?’

Van den Berg verklaarde dat de burgemeester van Scherpenzeel ongeveer 130.000 euro per jaar verdiende. 

Daar mag hij tien procent extra bijverdienen. De rest moet worden terugbetaald. 

Hij wees er op dat mensen in de bijstand zich wel aan de regels moeten houden.

‘Klein krijgt wachtgeld,’ constateerde Van Riel.

‘Het wachtgeld en de hoogte van het salaris doet in dit geval niet ter zake. Het gaat om het principe. Zijn periode stopte plotseling. Daarom hebben we dit besloten,’ aldus Van Ekeren.

We vonden het niet juist om Klein te vragen het geld terug te storten