Afbeelding
Vakfotografie Westerduin

Column Henk Brons

Column

Frisse wind

Over 6 weken is het Kerst, maar frisjes is het niet en erg winderig ook niet. Toch voel ik een frisse wind aankomen vanuit het oosten. Want de beste Burgemeester voor Scherpenzeel bleek in Renswoude te wonen en in Scherpenzeel te zijn opgegroeid. 

Nu weegt dat natuurlijk niet mee in een selectieprocedure. Die is zeer streng en zorgvuldig kan ik u verzekeren. Ik mocht het voor de 2e keer meemaken en mag er natuurlijk niets over zeggen, maar burgemeester word je niet zomaar. Dan heb je echt wat in je mars.

Stormachtig was zeker de ambtsperiode van onze 4e waarnemend burgemeester Jaeger. Misschien paste hij qua stijl en uitgesproken aanwezigheid wat minder goed bij de nuchtere “doe maar gewoon” Scherpenzelers, maar hij deed altijd alles ‘vol gas’ en uit volle overtuiging in het belang van Scherpenzeel. Hij kreeg een lastige taak. 

De verstoorde verhoudingen in de raad kwamen door inmenging van buitenaf. Samen met hem en de griffier gingen we aan de slag en hebben we nu weer een goede onderlinge verstandhouding. Mede ingegeven door onze inwoners. Scherpenzelers willen strijden voor hun dorp, maar willen ook een gemeenteraad die in een goede sfeer debatteert en besluiten neemt. Daarvoor zijn zij gekozen.

Onze nieuwe burgemeester weet dat ook als geen ander met haar ruime bestuurlijke ervaring. Maar daarnaast is zij “attent, zorgzaam en meelevend”. En een ‘burgermoeder’ is ook meer dan welkom in deze harde en ingewikkelde tijd. Steeds meer mensen vallen buiten de boot. 

Niet alleen zwakkeren of ouderen, maar ook onze (flexibele) jongeren hebben het moeilijk. Zelfs Jan(nie) Modaal is niet zeker of er nog 

kerstcadeautjes gekocht kunnen worden voor de (klein)kinderen. En dat terwijl we er allemaal keihard voor hebben gewerkt. Maar naast welvaart is ook welzijn belangrijk.

“Als de bladeren vallen” is niet voor niets een gezegde. We gaan weer de donkere tijd in en dat is voor veel mensen heel moeilijk. Dierbaren worden extra gemist en in een donkere periode is het nu eenmaal moeilijker om positief te blijven dan bij lange, warme, zomerse dagen.

 En wat kan het dan ingewikkeld worden in je hoofd, zonder dat je daar om vraagt of grip op hebt. Als je daar geen last van hebt, mag je dankbaar zijn, want dat is niet vanzelfsprekend.

Laten we net als ons nieuwe boegbeeld, burgemeester Teunissen, attent, zorgzaam en meelevend zijn. Luisteren naar de mensen die het moeilijk hebben en helpen waar het kan. Hopen dat je daarmee een frisse wind, al is het maar een heel klein briesje, door hun hoofd kan laten waaien.

Henk Brons,
fractievoorzitter GBS