Op zoek naar een geschikt grasveld
Op zoek naar een geschikt grasveld

Zoektocht naar een geschikt grasveld

Algemeen

SCHERPENZEEL Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger wil het aantal plekken voor vluchtelingen in Scherpenzeel uitbreiden. Ook zoekt hij maar een plek om asielzoekers op te vangen. ‘Wij hebben nog geen enkele plek op het oog. Laat dat duidelijk zijn,’ verklaarde Jaeger tijdens de gemeenteraad.

In een interview had Jaeger aangegeven dat er meer plekken voor vluchtelingen uit Oekraïne moesten komen. Ook was hij op zoek naar een plek om asielzoekers te huisvesten. Jaeger sprak over de urgentie van deze maatregelen.

Tijdens de actualiteiten wilde Floris Valkenburg, fractievoorzitter van de VVD, namens vier andere fracties weten wat nu toch de haast van Wimar Jaeger veroorzaakte en waarom hij dit onderwerp niet beter aan zijn opvolger, die op 15 december beëdigd wordt, kon overlaten. Jaeger vertelde dat hij het afgelopen jaar veel tijd in de opvang van vluchtelingen gestoken had. ‘We hebben een crisisopvang in het voormalige Aldi-gebouw. Daar kunnen we 90 mensen opvangen. Maar die opvang is eindig,’ legde Jaeger uit. Voor de hele Veiligheidsregio Gelderland-Midden worden daar vluchtelingen opgevangen.        

Het pand zal op termijn afgebroken worden. De Raad van State zal binnenkort een bezwaar tegen het bestemmingsplan afhandelen. Daarna zal het pand gesloopt worden.

‘Als dat gebeurt, vangen we in Scherpenzeel nog 41 vluchtelingen uit Oekraïne op. Dat steekt heel erg schril af bij de regiogemeenten,’ aldus Jaeger. De waarnemend burgemeester krijgt steeds dringender verzoeken van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden en Eric van der Burg, staatssecretaris voor asielzaken, om plekken voor asielzoekers, statushouders en vluchtelingen te maken. ‘Ik weet dat dit onderwerp gevoelig ligt in het dorp,’ verklaarde Jaeger. ‘Maar we kunnen niet doen of het ons niet aangaat. Het gaat onze deur niet voorbij. We moeten iets doen.’

Eric van der Burg werkt aan een wet waarmee hij gemeenten kan dwingen asielzoekers en statushouders op te nemen. ‘Ik wil ten koste van alles voorkomen dat Scherpenzeel zo’n gemeente wordt,’ legde Jaeger uit. Dan bepaalt de landelijke overheid namelijk wat er moet gebeuren. Dus is Wimar Jaeger op zoek naar een grasveld in Scherpenzeel waar hij noodwoningen neer kan zetten. ‘Dat zal voor onrust in de buurt zorgen, maar we moeten het doen.’ Als het nodig is, wil Wimar Jaeger de inspraakprocedures inkorten.

Er is echter één probleem. Er is geen geschikt grasveld beschikbaar. ‘Weet iemand zo’n plek? Meld het alstublieft bij mij,’ aldus de waarnemend burgemeester.