Marieke Teunissen, aankomend burgemeester
Marieke Teunissen, aankomend burgemeester / foto: Jacques Jullens

Marieke Teunissen nieuwe burgemeester

Algemeen

SCHERPENZEEL Marieke Teunissen-Willemsen wordt de nieuwe burgemeester van Scherpenzeel. Ze woont op dit moment in Renswoude, is opgegroeid in Scherpenzeel en is nu wethouder in Oudewater. De gemeenteraad maakte haar voorkeur op 3 november in een vergadering bekend. 

Marieke Teunissen wordt de eerste kroonbenoemde burgemeester van Scherpenzeel sinds het offciële vertrek van Ben Visser op 1 juni 2018. Hij werd opgevolgd door vier waarnemend burgemeesters. Teunissen wordt op 15 december beëdigd in De Breehoek in een speciale raadsvergadering, die om 15.00 uur begint. 

Ze komt met haar man en drie kinderen in Scherpenzeel wonen. Marieke Teunissen is 45 jaar, getrouwd en samen met haar man en drie kinderen woonachtig in Renswoude. 

De gemeenteraad ziet in mevrouw Teunissen veel kwaliteiten die nodig zijn om ‘De Beste Burgemeester van Scherpenzeel’ te zijn. Onder deze noemer is de profielschets - een uitgebreide functieomschrijving - geschreven en aan de hand hiervan zijn gesprekken met de kandidaten gevoerd door de vertrouwenscommissie. Mevrouw Teunissen is alert, sensitief, zorgzaam en meelevend en daarmee is zij een boegbeeld voor Scherpenzeel.

Inwoners hebben door middel van een vragenlijst ook aandachtpunten meegegeven. De gemeenteraad vindt ook deze terug bij de voorgedragen kandidaat. Scherpenzelers zien graag een burgemeester die betrouwbaar en integer is, zichtbaar aanwezig en benaderbaar is en iemand die boven de partijen staat.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) beoordeelt de aanbeveling van de gemeenteraad en de procedure die doorlopen is. Na een gesprek met de voorgedragen kandidaat, beslist de minister over de voordracht aan Zijne Majesteit de Koning. De Koning ondertekent het benoemingsbesluit en ook de minister van BZK zet haar handtekening. Dan is de benoeming definitief.

De gemeente Scherpenzeel heeft sinds 2018 geen kroonbenoemde burgemeester. Dit was het gevolg van het onderzoek naar een herindeling met Barneveld. Op 7 oktober 2021 werd duidelijk dat de herindeling niet doorging. Daarmee werd de weg vrijgemaakt om te komen tot een procedure voor een kroonbenoemde burgemeester. De gemeenteraad heeft, samen met inwoners, organisaties en ondernemers, een profielschets opgesteld. Hiermee is de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad op zoek gegaan naar de beste burgemeester voor Scherpenzeel. Tijdens de installatie-vergadering op 15 december in De Breehoek, is iedereen welkom om de nieuwe burgemeester te ontmoeten.