Afbeelding
Gemeente Scherpenzeel

Column: Wimar Jaeger

Column

Overdracht van de sleutels

Ondanks dat de Sint vindt dat ik te oud ben om m’n schoen te zetten, blijft de komst van Sinterklaas voor mij toch altijd het leukste feest van het jaar. En wat was het weer een prachtig plaatje, de Sint voor huize Scherpenzeel in de stralende zon. Honderden kinderen zongen zich de longen uit het lijf en de Sint genoot er duidelijk van. De Pieten stopten alle kleine handjes vol met pepernoten. Ondanks dat de muziek uit de boxen een moderne Sinterklaas-beat had, waren de gekozen aubades voor de Sint toch gewoon klassiekers als Zie ginds komt de stoomboot en Sinterklaas kapoentje.

De voorbereiding had de nodige voeten in de aarde. Niet alleen moest huize Scherpenzeel worden opgeruimd om het om te kunnen toveren tot het Pietenslaaphuis met een mooie slaapkamer voor de Sint als hij in Scherpenzeel verblijft, maar ook de veiligheid vroeg in de voorbereiding de nodige aandacht. Nadat Emmen geconfronteerd werd met een bezetting en ook Woudenberg op het laatste moment het roer moest omgooien, was het in Scherpenzeel van belang te zorgen dat de aankomst van de Sint een kinderfeest bleef. 

In Scherpenzeel had de Sint een groep van overgangspieten 

meegenomen. Zo waren er veel roetveegpieten meegekomen om de Sint te begeleiden. Dat is heel verstandig van de Sint, want zo kunnen we ook in Scherpenzeel het feest rustig aanpassen aan de dag en de mores van vandaag en morgen. Zeker, de kleur van Piet is in ons dorp niet onomstreden en het is niet fijn om het idee te hebben dat je tot verandering gedwongen wordt. Helemaal omdat die verandering juist gaat om bereidheid en overtuiging in plaats van dwang. Maar in een steeds inclusievere samenleving is verandering een goede zaak, niet plotsklaps maar in overtuigde stappen. 

Complimenten dus voor al die mensen die gezorgd hebben voor de voorbereidingen en de aankomst van de Sint. Dat de Sint meebeweegt, tekent toch weer dat het hem echt gaat om de kinderen, want het feest is voor hen en dat moet dus voorop staan. Ik gaf de sleutels van alle voordeuren van de huizen in Scherpenzeel dan ook wederom in het volste vertrouwen aan Sinterklaas mee. Zo weten we zeker dat de cadeautjes ook in de huizen zonder schoorsteen aankomen.  

Wimar Jager,
burgemeester