Drugs
Drugs / foto: Pixabay

Aanpak drugs dealen en alcohol in het verkeer

Algemeen

SCHERPENZEEL De politie gaat ook in 2023 de handel in drugs aanpakken en streng controleren op drankgebruik op straat en in het verkeer. Dit komt omdat het Integraal Veiligheidsplan met één jaar verlengd wordt.

De politie heeft het Integraal Veiligheidsplan met een jaar verlengd. Zo kunnen de nieuwe gemeenteraden in de regio mee praten over de invulling van het nieuwe meerjarige Integrale Veiligheidsplan. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een memo aan de gemeenteraad. De fracties in de gemeenteraad stellen regelmatig schriftelijke vragen over de inzet van agenten en Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren (BOA’s) in het dop. De raadsleden willen graag meepraten over prioriteiten en de inzet. De VVD-fractie heeft al een aantal keren aangegeven dat Scherpenzeel niet voldoende agenten binnen de dorpsgrenzen heeft. Ook ontstond er ophef in het dorp, toen de VVD stelde dat inwoners de politie en de gemeente hulp hadden gevraagd vanwege overlast in de buurt, seksueel intimiderend gedrag en vechtpartijen op straat. 

De VVD wilde weten waarom de politie niet had ingegrepen. De raadsleden willen dus graag meepraten over de inzet van politie. Zo wordt er bijvoorbeeld door het CDA regelmatig geklaagd over het onveilige drukke verkeer in de Dorpsstraat. Ook maken fracties zich zorgen over de situatie in het park van Huize Scherpenzeel. Daar zouden drugs gedeald worden. Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger heeft onlangs twee drugspanden gesloten. 

De fractie van GemeenteBelangen Scherpenzeel maakte zich zorgen over het gemak waarmee de Scherpenzeelse jeugd aan drugs kan komen. Fractievoorzitter Henk Brons was van mening dat ouders vaak niet in de gaten hebben wat hun kinderen doen. Via mobiele telefoons kunnen er gemakkelijk drugs besteld worden en op een plek afgesproken worden.  De concrete prioriteiten van de politie en gemeente voor Scherpenzeel in 2023 zijn dezelfde als in 2022. Om de gemeenteraden mee te laten spreken over de invulling van het nieuwe plan, wordt het Integraal Veiligheidsplan ook een jaar verlengd.

‘Om concreet en kort aan te geven waar de gemeente met de politie en andere partners in 2023 prioriteit aan geven, geef ik u hier de onderwerpen,’ schrijft Wimar Jaeger.
1. De aanpak van drugsoverlast/-handel op specifieke plekken in de openbare ruimte.
2. De controles op alcohol op straat en in het verkeer. Dit geschiedt in combinatie met preventie vanuit het sociaal domein.
3. De verdere uitrol van de aanpak Veilig Buitengebied. Hier valt de aanpak van criminaliteit onder, waaronder ondermijning in het buitengebied. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
4. De aanpak van ondermijning. Dit zijn drugs, arbeidsmigranten, prostitutie en naast actuele casuïstiek is er veel aandacht voor voorlichting en bewustwording. Over de uitkomsten van de weerbaarheidsscan zal de gemeenteraad binnenkort geïnformeerd worden.
5. De zichtbaarheid en aanspreekbaarheid in de wijk door BOA’s en wijkagenten.
6. De aanpak van cybercrime.
7. De aanpak personen met verward gedrag in samenwerking met het sociaal domein en zo nodig het Veiligheidshuis.’