Afbeelding
foto: Jaap Mak

Asielwet maakt het lastig voor dorp asielzoekers op te vangen

Algemeen

SCHERPENZEEL De nieuwe asielwet maakt het voor gemeenten als Scherpenzeel niet gemakkelijker om asielzoekers op te nemen. De kans wordt dus groter dat Eric van der Burg, staatssecretaris voor asielzaken, de gemeente zal dwingen mensen onderdak te bieden.

Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger vertelde onlangs dat hij vindt dat Scherpenzeel asielzoekers moet opnemen. Op dit moment is er een crisisopvang voor vluchtelingen in het voormalige Aldi gebouw. Daar kunnen negentig mensen worden onder gebracht. Maar die opvang is eindig. In de villa van het gemeentehuis wonen iets meer dan 30 mensen. ‘Als we niet meer doen voor de opvang van statushouders, asielzoekers en vluchtelingen is onze rol gering vergeleken met de buurgemeenten,’ verklaarde Wimar Jaeger onlangs in de gemeenteraad. De landelijke overheid overlegt met de veiligheidsregio’s over de opvang van deze groepen. Vanuit de Veiligheidsregio Gelderland-Midden komen steeds dringender verzoeken naar de waarnemend burgemeester.

Wimar Jaeger is dus op zoek naar een geschikte locatie. Die kon hij tot nu toe niet vinden. De voorwaarden waren tot voor kort dat in een asielzoekerscentrum minimaal 100 mensen onder gebracht moesten worden. Ze moesten daar minstens een jaar blijven.

Eric van der Burg klaagde dat gemeenten weinig deden om de druk van de asielketen te halen en hun collega-bestuurders te helpen. In Scherpenzeel is het in de praktijk gewoon lastig om zo’n plek te vinden. Van der Burg en de Centrale Orgaan opvang Asielzoekers veranderden een tijdje geleden hun voorwaarden. Een opvang voor vijftig mensen, die minder dan een jaar open bleef, was ook aanvaardbaar. Dat zou mogelijkheden voor Scherpenzeel bieden.

De nieuwe asielwet heeft een andere insteek. Het verplichte aantal asielzoekers is weer terug op minimaal 100. De opvang moet minimaal vijf jaar open blijven. Dat maakt het veel lastiger voor Scherpenzeel. Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger speelde met de gedachte om noodwoningen op een grasveld neer te zetten. De nieuwe regels maken deze oplossing gecompliceerd, om niet te zeggen onmogelijk.

Op 15 december wordt Marieke Teunissen beëdigd als kroonbenoemde burgemeester. Zij krijgt direct dit hoofdpijndossier op haar bordje. De dringende vragen van de veiligheidsregio zullen blijven komen en de problemen met de huisvesting van asielzoekers en statushouders zijn nog lang niet voorbij.