Afbeelding
foto: Pixabay

Zorgen over kosten jeugdzorg

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel schrijft, zoals het er nu uitziet, de komende jaren zwarte cijfers. De gemeenteraad maakt zich wel zorgen over de oplopende kosten en de inflatie. Dat bleek tijdens het debat over de begroting. Tot 2026 blijft de gemeente uit de financiële zorgen.

‘Het is een mooie begroting,’ constateerde Henk Brons, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Scherpenzeel, tevreden. Ook Maarten Zwankhuizen, de fractievoorzitter van de SGP, had een goed gevoel bij de begroting. Hij zag echter wel zwarte wolken door de oplopende kosten van bijvoorbeeld de jeugdzorg.

Chris van den Berg, fractievoorzitter van het CDA, deelde die zorgen. ‘De kosten voor de jeugdzorg zijn van tweeënhalf miljoen vorig jaar gestegen naar drieënhalf miljoen in dit jaar. Dat is een stijging van veertig procent,’ rekende hij voor. Van den Berg was hoopvol dat de stijging dit jaar procentueel lager uit zou vallen. ‘Maar 20 procent van drieënhalf miljoen is nog altijd zeven ton,’ zei hij. De jeugdzorg is een wettelijke taak van de gemeente. Van de landelijke overheid krijgt de gemeente geld om dit verplichte werk uit te voeren. In de praktijk blijkt dat het bedrag te laag is en dat gemeenten geld bij moeten passen. De jeugdzorg heeft een open einde, dus kan de gemeente niet weigeren kinderen te helpen. De regels kunnen wel strenger gemaakt worden. ‘Moeten we het beleid aanpassen?’ vroeg Zwankhuizen zich af.

De landelijke overheid is druk bezig een nieuwe manier uit te werken om geld uit het gemeentefonds over de gemeenten te verdelen. Er zijn voordeel- en nadeelgemeenten. Scherpenzeel krijgt waarschijnlijk fors minder geld.

In gemeenteland wordt de nieuwe verdeling van de middelen ‘het ravijn’ genoemd.

De gemeenteraad maakt zich ernstig zorgen over deze nieuwe verdeling die mogelijk in 2026 of 2027 in zal gaan. Ook waarnemend burgemeester Wimar Jaeger verwees naar deze donkere wolk. ‘Ik wil uw avond niet verpesten. Maar het is een zorgelijke ontwikkeling.’