Minder inhuur

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel betaalt volgend jaar 1,8 miljoen euro aan salarissen van de ambtenaren. Dat blijkt uit de begroting. Voor de inhuur van externen is 60.000 euro beschikbaar. 

Dat vond Chris van den Berg, fractievoorzitter van het CDA, een lage inschatting. 'Dit jaar staan externen voor een miljoen in de boeken.' 

Wethouder Izaäk van Ekeren zag dit helemaal anders. 'Wij hebben de personeelskosten met vijf ton verhoogd. Bovendien hebben we de inhuur van externen en voor advies gesplitst. Wij denken dat we met deze verdeling prima uit de voeten kunnen.' 

'Advies is nu eenmaal iets anders dan inhuur van externen. Daarom hebben we dat veranderd,' aldus Van Ekeren.

De wethouder wees er op dat het ambtelijke apparaat weer op volledige sterkte komt. 'Dat scheelt ook kosten van inhuur van externen,' verklaarde hij.

Van den Berg en ook Floris Valkenburg, fractievoorzitter van de VVD, bleven twijfels houden over de hoogte van dit budget.

Izaäk van Ekeren bleef vasthouden aan het punt dat het budget verhoogd was. 'Ik weet zeker dat we voldoende geld hebben om onze taken en diensten op een goede manier in te vullen.'

Door de gedwongen fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel die de provincie Gelderland voor stond, was het verloop onder de ambtenaren in het gemeentehuis groot. Ook heeft de corona-crisis en de opvang van vluchtelingen een zware wissel op het ambtelijk personeel getrokken. 

Er moest een crisisopvang ingericht worden en na de opening bleven er een tijd lang tien ambtenaren druk mee. Hierdoor kwamen andere taken onder druk te liggen. 

Nu Scherpenzeel zelfstandig mag blijven, is de organisatie druk bezig te zorgen dat alle posten weer op een goede manier voor langere tijd ingevuld worden.