Afbeelding
Vakfotografie Westerduin

Column Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter SGP

Column

Afbraak

Onze premier zegt graag: “Wat een gaaf land!”. Maar in dit gave land wordt veel afgebroken. Dit raakt ons allemaal. Inwoners en bestuur.

Recent werd bekend dat premier Rutte persoonlijk ervoor zorgde dat onze krijgsmacht zwaar werd uitgekleed. Met een verschrikkelijke oorlog op korte afstand van ons zorgde dat voor paniek. Komt de tegenbeweging op tijd?

Regelmatig komt in het nieuws dat grote bedrijven en industrieën Nederland niet meer zo aantrekkelijk vinden als vestigingsland. Hebben we wel door hoeveel werkgelegenheid dit soort bedrijven levert? En dat bedrijven nodig zijn om geld te verdienen? 

De overheid geeft alleen maar uit. We kunnen niet allemaal bij de overheid gaan werken. Of allemaal duurzaamheidsconsultant worden. 

Het is buitengewoon onverstandig dat er nog meer uit het buitenland komt. Hebben we niks geleerd van de crises?

Over landbouw en stikstof schreef ik vaker. Vruchtbare landbouwgrond en boeren worden opgeruimd en die ruimte gebruikt Schiphol voor uitbreiding. En perspectief voor de landbouw dan? 

We gaan strenger doen dan ‘Brussel’ vraagt. En als we stikstofruimte vragen in Brussel, laten we de minister van landbouw thuis. Denk ook aan de visserij. 

Door allerlei maatregelen en gebrek aan steun vindt er een enorme kaalslag plaats in de visserijsector. In België en Frankrijk is er volop staatssteun. Die lachen in hun vuistje. Is opruimen van de primaire sector verstandig?

Deze dagen moet ik denken aan de watersnoodramp van 1 februari 1953. Ruim 1800 mensen kwamen 

om. Aangetoond is dat de dijken langdurig verwaarloosd waren, o.a. door bezuinigingen (‘afbraak’). Tot het te laat was. 

Het gezin waarin mijn moeder opgroeide, moest snel vluchten voor het aanstormende water, maar gelukkig, alle gezinsleden hebben het overleefd. Buren, die nauwelijks later vluchtten, verdronken in de ijskoude golven.

En dan schreef ik nog niet eens over zorg, onderwijs en energievoorziening. 

Zou het gezond verstand terugkomen?