Afbeelding
Foto: Jaap Mak

Impasse rond bestemmingsplan supermarkt voorbij

Algemeen

SCHERPENZEEL Binnenkort zal de bouw beginnen van het pand voor de Jumbo en 24 sociale huurappartementen op de hoek van de Dorpsstraat, de Vijverlaan en de Parklaan. Rond het bestemmingsplan is veel te doen geweest. De bouw van het nieuwe pand betekent tevens dat de noodopvang voor vluchtelingen uit de Oekraïne de deuren sluit.

De gemeenteraad nam een kleine twee jaar geleden het bestemmingsplan voor het pand op de hoek van de Dorpsstraat in de Vijverlaan aan. In het pand zat de Aldi. Er komt een nieuw gebouw voor de Jumbo en sociale huurappartementen. De Aldi zou naar het pand van de Jumbo gaan. Ze heeft nu een mooi winkel naast Kulturhus De Breehoek.

Het plan bestaat om alle bestaande bebouwing binnen het plangebied te slopen en te vervangen door een nieuw gebouw. Op de begane grond komt een supermarkt met een bruto vloeroppervlakte van 1830 vierkante meter, exclusief laad- en losruimte. Boven de supermarkt zijn 24 sociale huurappartementen voorzien, verdeeld over twee bouwlagen. A.J. Real Estate en Woonstede zijn de initiatiefnemers van het project.

Omwonenden maakten echter bezwaar tegen het bestemmingsplan. Ze stapten naar de Raad van State. De procedure om tot een uitspraak te komen duurde echter lang. De Raad van State neemt meestal de tijd om een besluit te nemen.

De omwonenden hadden onder meer bezwaar tegen de manier manier waarop de supermarkt bevoorraad zou worden. Ook maakten ze zich zorgen over het aantal parkeerplaatsen. Ze vreesden overlast door de nieuwe bewoners en hun bezoekers. Ook maakte men bezwaar tegen de verkeersafwikkeling.

Uit een eerste uitspraak van de Raad van State bleek dat voorafgaand aan de vaststelling van het bestemmingsplan door de raad een onderzoek uitgevoerd had moeten worden naar de behoefte van de nieuwe stedelijke ontwikkeling. Dit onderzoek is nodig bij een uitbreiding van een ontwikkeling met meer dan 500 vierkante meter. Het blijkt dat ten onrechte de laad- en losruimte niet meegeteld was bij de berekening of sprake was van een stedelijke ontwikkeling.

Ook stond in het bestemmingsplan niet duidelijk dat laden en lossen inpandig zou gebeuren.

In het voorjaar gaf de Raad van State de gemeenteraad de opdracht het bestemmingsplan aan te passen, zodat ze een positieve uitspraak zou kunnen doen. Dat deed de gemeenteraad in september. In de raadsvergadering van december, verklaarde wethouder Gerard van Deelen dat er bij de gemeente geen bezwaren waren binnen gekomen. ‘Misschien wel bij de Raad van State. Dat weet ik niet, maar we zitten vol goede hoop.’

Het oude pand van de Aldi is het afgelopen jaar als crisisopvang voor vluchtelingen uit de Oekraïne  voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. De opvang sluit de deuren en nu heeft de regio geen opvang meer.