Afbeelding

Regio wil 25.000 huizen bouwen

Algemeen

SCHERPENZEEL De Scherpenzeelse gemeenteraad zal naar verwachting in januari kennis moeten nemen van een plan om tot 2030 25.000 woningen in de Regio Foodvalley te bouwen. Op dit moment heeft Scherpenzeel plannen om voor de eigen woningbehoefte te bouwen.

Scherpenzeel maakt onderdeel uit van de Regio Foodvalley. Foodvalley is ambitieus en wil bijvoorbeeld veel woningen bouwen ‘om het groen in de regio te versterken’. De Regio Foodvalley maakt in 2023 - samen met de provincies Gelderland en Utrecht én het Rijk - afspraken over de bouw van 25.000 nieuwe woningen tot 2030. Naar verwachting zetten de partijen in maart 2023 hun handtekening onder de Woondeal Regio Foodvalley.

Het kabinet heeft de ambitie tot 2030 900.000 nieuwe woningen te bouwen, waarvan tweederde in het betaalbare segment. Om deze ambitie uit te kunnen voeren, hebben het Rijk en de provincies bestuurlijke afspraken gemaakt. Provincies krijgen een belangrijke rol in de uitvoering van deze afspraken zoals over het meer reguleren van het woonbeleid en het meer sturen op woningbouwaantallen, betaalbaarheid van woningen, plancapaciteit en de bijdrage van woningcorporaties. De provincies moeten bekijken hoeveel nieuwbouwwoningen bij de gemeenten in de planning staan. In de provincie Gelderland zullen, als alles volgens plan verloopt en de stikstofproblematiek geen roet in het eten gooit, ongeveer 100.000 woningen gebouwd worden. Het zwaartepunt ligt in de regio Nijmegen en Arnhem. De afspraken die provincies met regio’s maken, worden vastgelegd in een zogenoemde woondeal. Op dit moment wordt gewerkt aan de Woondeal Regio Foodvalley. In de Woondeal Regio Foodvalley gaat het onder andere over de bouw van 25.000 nieuwe woningen tot 2030. Dit aantal komt niet uit de lucht vallen, maar staat ook in de Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley waarover recent - samen met het Rijk, de provincies Gelderland en Utrecht, drie waterschappen en regio’s - afspraken zijn gemaakt. Het is de bedoeling dat de Woondeal Regio Foodvalley in januari ter kennisneming naar de raden van de regiogemeenten kan worden gestuurd.