Floris Valkenburg
Floris Valkenburg Westerduin, Holleweg 18i, 3925LW Scherpenzeel ; 033-2771636

Column Floris Valkenburg

Column

Laat de crisis in Den Haag

Je kunt de krant nog niet openslaan of je begint te geloven dat ons mooie land in vuur & vlam staat. Energiecrisis, asielcrisis, toeslagcrisis, vertrouwenscrisis, stikstofcrisis, wachttijden in de zorg, woningnood, defensie is financieel uitgekleed. Zomaar een greep uit de crisissen, die de revue hebben gepasseerd of weer langzaam boven komen borrelen.

Het lijkt het nieuwe normaal, maar dat is het natuurlijk niet. Veel van de crisissen waren (deels) te voorkomen geweest. Bijvoorbeeld de energiecrisis: Al bij de start van de gaswinning in Nederland wisten we dat er een einddatum zou zijn. Kerncentrales bouwen was het plan. En door de bouw van kerncentrales ging een streep. Lange termijnbeleid om tot een alternatieve oplossing te komen bleef uit. Met elkaar in gesprek waarom het niet goed gaat met de natuur i.p.v. geforceerd beleid n.a.v. een gerechtelijke uitspraak. Het is paniekvoetbal, gedomineerd door korte termijn bezuinigingen waar we later de rekening voor zullen krijgen.

U zult zich wellicht deze woorden herinneren van mij, ik schreef hier namelijk in mijn column van september vorig jaar al over. Helaas is het sindsdien actueel gebleven. Gemeenten moeten steeds vaker de problemen van de landelijke overheid oplossen. Afgelopen week spraken andere partijen in deze krant hier ook over.

Landelijk neemt de landelijke VVD ruim 12 jaar deel aan het kabinet. Verschillende samenstellingen – en het sluiten van compromissen en slecht beleid– heeft niet bijgedragen aan een politieke visie, die u, de burger, betrekt voordat er sprake is van een crisis. Gelukkig kan ik mij als VVD’er op het landelijk congres uitspreken voor of tegen beleid. Dat doe ik dan ook bij onderwerpen zoals over stikstof of de asieldwangwet. Ongeveer 1400 mensen 

bepaalden daar de landelijke koers, helaas niet altijd hoe ik het zie.

Ik geloof in verandering van binnenuit en dat kan alleen als we meedoen en ons niet afkeren van de politiek. In ons dorp betekent dat samenwerken als politieke partijen en inwoners. We kunnen en moeten niet de problemen van de landelijke overheid allemaal oplossen en bijdragen aan de afbraak van ons land en dorp. Als VVD Scherpenzeel zijn wij tegen gedwongen huisvesting van asielzoekers of opgelegde aantallen. Wij willen niet de stedelijke problematiek importeren waardoor ons dorp ten slechte zal veranderen.

Hoe wij elkaar binnen de VVD Scherpenzeel scherp en alert houden om uw dorpsbelang te vertegenwoordigen? In de raad, het provinciehuis of het waterschap Vallei & Veluwe, vertel ik u er graag meer over. Want ook voor die verkiezingen hebben dorpsgenoten zich kandidaat gesteld.

Doe mee, en denk mee, en hou de VVD Scherpenzeel scherp. App mij op telefoonnummer 06 22 85 13 90.

Floris Valkenburg, fractievoorzitter VVD