Afbeelding
foto: Jaap Mak

Gemeente moet meer sociale huurwoningen bouwen

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel moet extra sociale huurwoningen bouwen. De woningvoorraad in het dorp voldoet op dit moment niet aan de landelijke eisen. Dat blijkt uit een memo van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

De plannen van het Rijk en de provincie zijn ambitieus en de druk wordt opgevoerd, met name op het vlak van betaalbare woningen,’ schrijft het college van burgemeester en wethouders. 

‘Scherpenzeel voldoet momenteel niet aan het gewenste streven van 30 procent sociale huurwoningen per gemeente. In onze nieuwbouwplannen op de korte termijn lopen we achter op de in totaal circa 60 procent gevraagde betaalbare woningen. We gaan in 2023 onderzoek doen naar de woonbehoefte die er in Scherpenzeel is. Er zijn voornemens de Woonvisie 2020 te actualiseren. Wat daaruit naar voren komt zal meegenomen worden in de plannen voor de toekomst,’ belooft het college.

De Regio Foodvalley, waar Scherpenzeel onderdeel van uitmaakt, heeft ambitieuze afspraken met de provincie gemaakt. 

Begin 2022 publiceerde het Rijk de Nationale Woon- en Bouwagenda. Hiermee pakt het Rijk de regie op volkshuisvesting met als doel om de beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het woningaanbod in Nederland te bevorderen. Een onderdeel van de Woon- en Bouwagenda is het maken van afspraken tussen Rijk, provincies en regio’s. Op 13 oktober zijn prestatieafspraken gemaakt tussen het Rijk en de provincies. Deze afspraken worden uitgewerkt in regionale woondeals die worden gesloten tussen Rijk, provincies en gemeenten.

Met de Nationale Woon- en Bouwagenda pakt het Rijk de regie op volkshuisvesting. Daar hoort een ambitieus streven bij. Het doel is om woningbouw te versnellen en voldoende, betaalbare en passende woningen te bouwen. 

Het Rijk wil 900.000 woningen realiseren tot en met 2030. Tweederde daarvan moet in het betaalbare prijssegment vallen.

De nationale verdeling voor deze woningen is als volgt: 250.000 sociale huurwoningen door corporaties. Dat is 28 procent. De corporaties moeten 50.000 middenhuur woningen bouwen. Dat is 6 procent.

Er moeten 300.000 middenhuur en sociale koopwoningen gerealiseerd worden. Dat is 33 procent.

Dan blijft er nog 33 procent over. Dat zijn de zogeheten 300.000 overige woningen.
Vervolg pagina 9

Foodvalley heeft een regionale woondeal gesloten. Het is belangrijk voor het Rijk is dat iedere gemeente haar ‘fair share’ pakt van de volkshuisvestingsopgave. Hieraan gekoppeld is ook een streven naar 30 procent van sociale huur in de bestaande voorraad per gemeente.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om te komen tot bestuurlijke afspraken tussen Rijk en provincies. Dit resulteerde in bestuurlijke woningbouwafspraken per provincie voor de periode tot en met 2030. De basis voor deze afspraken vormt de reality check die de afgelopen periode in samenwerking tussen provincie, regio en gemeenten is opgesteld. In deze reality check is per regio de planvoorraad voor nieuwbouwwoningen geïnventariseerd qua aantallen en categorieën woningen.

Voor de Regio Foodvalley zijn de afspraken met de provincies Gelderland en Utrecht van belang. De afspraken gaan over: De aantallen woningbouw en spreiding van de aantallen over de categorieën betaalbare woningbouw. Er moet voldoende plancapaciteit zijn. De vergunningverlening moet tijdig gebeuren.

Ook wil de Regio toewerken naar meer balans in de bestaande woningvoorraad.
De provincie krijgt een andere rol in de volkshuisvesting. Deze nieuwe rol houdt onder andere in dat de provincie naast faciliteren en stimuleren ook gaat reguleren rond het woonbeleid, en zo haar werkwijze breder maakt.

Bovendien zal de provincie naar gemeenten meer gaan sturen op woningbouwaantallen, betaalbaarheid, plancapaciteit en de bijdrage van woningcorporaties.

Ook zal de provincie pro-actiever invulling geven aan het coördineren van en het toezicht houden op de opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders.