Afbeelding
foto: Pixabay

Gelderse woningen moeten op termijn van het gas af

Algemeen

SCHERPENZEEL De provincie Gelderland is bijna klaar met de oprichting van het Gelders Warmte Infra Bedrijf (GWIB). Dat bedrijf moet tot 2050 helpen 340.000 woningen over te zetten op het warmtenet.

Uiteindelijk moeten alle 900.000 woningen in de provincie Gelderland van het gas af. Een warmtenet is een nieuwe manier van huizen verwarmen. Het is een netwerk van leidingen waardoor water stroomt dat is verwarmd door duurzame bronnen die het milieu en klimaat niet belasten. Denk aan aardwarmte, zonnewarmte, warmte uit biogrondstoffen. Maar ook wordt het water in warmtenetten wel verwarmd uit restwarmte die bijvoorbeeld de industrie of een datacenter produceert. Met dit warme water worden ruimten en tapwater voor douche en kraan verwarmd, zonder gas.

De Scherpenzeelse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouder hechten zeer aan de energietransitie, waarbij huizen geïsoleerd worden en verwarmd door warmte, die niet belastend is voor de leefwereld. Er zijn plannen om wijken één voor één aan te pakken, zodat het energieverbruik daalt en dus ook de kosten.

De twee andere toekomstige aandeelhouders van het warmtebedrijf, netbeheerder Alliander en het Innovatie en Energiefonds Gelderland, moeten formeel nog hun fiat geven. Samen met hen wil de provincie Gelderland straks de eigenaar zijn van GWIB, dat als bestemming heeft om tot 2050 ongeveer 340.000 Gelderse woningen van het gas te halen en op een warmtenet aan te sluiten. Op dit moment telt Gelderland ruim 900.000 woningen. De resterende woningen moeten in de toekomst met duurzame gas of warmtepompen worden verwarmd.

De provincie vindt de oprichting van het warmtebedrijf noodzakelijk omdat momenteel maar een paar honderd woningen per jaar op een warmtenet worden aangesloten. Daarbij gaat het voornamelijk om nieuwbouw, terwijl de bestaande bouw de grootste uitdaging is. Gemeenten hebben de regie over de warmtetransitie, maar geven in Gelderland aan dat ze hulp nodig hebben. Het aanleggen van een warmtenet is een traag proces. Het GWIB gaat de gemeenten helpen de infrastructuur van de warmtenetten te financieren, onder meer dankzij Europese subsidies.

Volgens de provincie is de overheid gedwongen het voortouw te nemen in de warmtetransitie, omdat het voor marktpartijen niet rendabel is wijk voor wijk bestaande woningen van het gas te halen.