Afbeelding
Zwarte Land II

Zwarte land I wordt gerevitaliseerd

Algemeen

SCHERPENZEEL Het college van burgemeester en wethouders wil de vernieuwing van het Zwarte Land I in twee fases aanpakken: revitalisering en herstructurering. Dat blijkt uit een memo van het college aan de gemeenteraad.

Vooral Karen van den Bergh, gemeenteraadslid voor de VVD, drong een aantal keren aan op een plan om het Zwarte Land I te revitaliseren. Zij vindt dat het college van burgemeester en wethouders de vernieuwing en uitbreiding van de bedrijventerreinen verkeerd aanpakt. In haar optiek moet er eerst duidelijk zijn wat er met het oude bedrijventerrein moet gebeuren, voor de bouw van het Zwarte Land II kan beginnen. 

‘Op hoofdlijnen zal het Plan van Aanpak twee fases beslaan,’ schrijft het college in de memo. De eerste fase is revitalisering. ‘Deze fase richt zich op het levensloop bestendig maken van de openbare ruimte: vergroening, riolering en verkeersveiligheid. Ruimte voor ondernemers is in deze fase alleen te bereiken door intensivering van het ruimtegebruik op bestaande kavels.’ Het college denkt dan aan het verhogen van de bebouwingspercentages en bouwhoogte. Dit staat echter op gespannen voet met het streven naar vergroening.

De tweede fase is herstructurering. ‘Deze fase kan pas beginnen op het moment dat daadwerkelijk ruimte ontstaat op ‘t Zwarte Land I. Dit kan bijvoorbeeld door het vertrek van bedrijven naar het nieuwe bedrijventerrein Het Zwarte Land II of naar buiten Scherpenzeel. Pas dan ontstaat ruimte om te herstructureren,’ aldus het college van burgemeester en wethouders. De gemeente is druk aan het overleggen, laat het college weten. ‘Tevens zijn wij vanuit de eigen organisatie in gesprek met de ondernemers op dit bedrijventerrein. Dit heeft geresulteerd in een concept-projectplan.’ De provincie Gelderland kan mogelijk subsidie geven. ‘Omdat we graag gebruik willen maken van de subsidiemogelijkheden binnen provincie Gelderland vindt momenteel afstemming plaats met de provincie over de definitieve projectopzet,’ aldus het college van burgemeester en wethouders. Komend jaar zal de gemeenteraad moeten beslissen over het bestemmingsplan voor het Zwarte Land II.