Vervolg pagina 5

Foodvalley heeft een regionale woondeal gesloten. Het is belangrijk voor het Rijk dat iedere gemeente haar ‘fair share' pakt van de volkshuisvestingsopgave. Hieraan gekoppeld is ook een streven naar 30 procent van sociale huur in de bestaande voorraad per gemeente.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om te komen tot bestuurlijke afspraken tussen Rijk en provincies. Dit resulteerde in bestuurlijke woningbouwafspraken per provincie voor de periode tot en met 2030. De basis voor deze afspraken vormt de reality check die de afgelopen periode in samenwerking tussen provincie, regio en gemeenten is opgesteld. In deze reality check is per regio de planvoorraad voor nieuwbouwwoningen geïnventariseerd qua aantallen en categorieën woningen.

Voor de Regio Foodvalley zijn de afspraken met de provincies Gelderland en Utrecht van belang. De afspraken gaan over de aantallen woningbouw en spreiding van de aantallen over de categorieën betaalbare woningbouw. Er moet voldoende plancapaciteit zijn. De vergunningverlening moet tijdig gebeuren.

Ook wil de Regio toewerken naar meer balans in de bestaande woningvoorraad.
De provincie krijgt een andere rol in de volkshuisvesting. Deze nieuwe rol houdt onder andere in dat de provincie naast faciliteren en stimuleren ook gaat reguleren rond het woonbeleid, en zo haar werkwijze breder maakt.

Bovendien zal de provincie naar gemeenten meer gaan sturen op woningbouwaantallen, betaalbaarheid, plancapaciteit en de bijdrage van woningcorporaties.

Ook zal de provincie pro-actiever invulling geven aan het coördineren van en het toezicht houden op de opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders.

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, mag dat ambitieuze plannen hebben om ongeveer 100.000 huizen per jaar te bouwen. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. In het eerste half jaar van 2022 werden in Nederland 4.500 nieuwe woningen opgeleverd. Voor de tweede helft van het jaar lag het aantal aanvragen voor nieuwbouwwoningen veel lager. 

Bovendien had het kabinet een manier verzonnen om bij de bouw vrijkomende stikstof te compenseren. Onlangs besloot de rechter dat deze methode tegen de Europese regels was. In Scherpenzeel staan nieuwbouwprojecten op de rol. Maar nu moeten er nieuwe berekeningen gemaakt worden of er gebouwd kan worden. Dat antwoordde het college op vragen van Annet van Riel, fractievoorzitter van Pro Scherpenzeel.