Vervolg van pagina 5

De Scherpenzeelse wethouders zijn op dit moment plekken aan het onderzoeken waar extra vluchtelingen onderdak kunnen krijgen. Mogelijk is daar ook plek voor asielzoekers. Daarbij valt onder meer te denken aan tijdelijke kleine woningen.

Dat de gemeente serieus op zoek is naar mogelijkheden voor vluchtelingen en asielzoekers, bleek tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Burgemeester Marieke Teunissen vroeg de aanwezigen mee te denken over mogelijke plekken. Dat deed ze meerdere keren.      

Wimar Jaeger vreesde dat Scherpenzeel in beeld zou komen omdat de gemeente wel een aantal vluchtelingen uit Oekraïne opvangt, maar dat aantal is lager dan noodzakelijk wordt geacht. De gemeente Scherpenzeel heeft afgelopen jaar wel het afgesproken aantal statushouders een sociale huurwoningen aangeboden.

Dat leidde tot scheve gezichten bij mensen, die al vele jaren op de wachtlijst voor een huurhuis staan en dan ineens statushouders een woning zagen krijgen. Ze vinden dat niet eerlijk en dat is voor te stellen.  

De harde aanpak van de staatssecretaris wordt veroorzaakt door de problemen in de asielketen. Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel kan men de stroom asielzoekers niet aan. Eigenlijk zouden daar mensen naar asielzoekerscentra moeten verhuizen. Maar dat kan niet, want die centra zitten vol. Daar zitten statushouders die een woningen aangeboden zouden moeten krijgen. Veel gemeenten zijn daar terughoudend mee, want ze krijgen kritiek van hun inwoners op wachtlijsten. Het grote probleem is dat er gewoon te weinig woningen zijn om iedereen op een goede manier op een redelijk termijn te helpen. 

Gemeenteraadsleden Niels Goes (CDA) en Floris Valkenburg (fractievoorzitter van de VVD) stelden vragen toen bleek dat Scherpenzeel meer statushouders dan afgesproken een dak boven het hoofd had geboden. Ze vonden dat niet terecht. Uiteindelijk bleek dat Scherpenzeel in 2022 meer gedaan had vanwege gezinshereniging. 

Van der Burg zal in de loop van het jaar de bevoegdheid krijgen om gemeenten te dwingen asielzoekers op te nemen. Die mogelijkheid zal hij ongetwijfeld gebruiken.  


SeniorWeb

SCHERPENZEEL Heeft u nog geen DigiD? Er zijn nog mensen zonder DigiD. 

Veel mensen komen er te laat achter. Vaak pas op het moment dat ze het nodig hebben. Best lastig en niet nodig. Heeft u nog geen DigiD? Maak dan een afspraak bij het 'Informatiepunt Digitale overheid' zodat we dat kunnen regelen. 

U kunt zich ook aanmelden voor de cursus 'Ik log nu zelf in met DigiD'.