Afbeelding
foto: Vakfotografie Westerduin

Buurvrouwenlunch

Column

Toen ik op 15 december werd geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Scherpenzeel, klonken er mooie woorden van welkom in de Breehoek, uitgesproken door verschillende mensen.

De toespraak waar ik naderhand de meeste positieve opmerkingen over kreeg, was van de buurvrouwen: de burgemeester van gemeente Renswoude, Petra Doornenbal, en de burgemeester van gemeente Woudenberg, Magda Jansen. Zij hadden samen iets voorbereid om mij welkom te heten.

Formeel

Nu moet u weten dat het er best wel formeel aan toegaat, zo’n burgemeestersinstallatie. Het hele traject daaraan voorafgaand overigens niet minder. Een klein inkijkje. Na het sollicitatietraject was er eerst de voordracht door de Scherpenzeelse vertrouwenscommissie op 3 november. Toen volgde een gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 29 november, en op haar voordracht nam vervolgens onze Koning Willem Alexander op 30 november het Koninklijk Besluit te ‘hebben goedgevonden en verstaan om met ingang van 15 december 2022 mevrouw M.C. Teunissen-Willemsen te benoemen tot burgemeester der gemeente Scherpenzeel’. De installatie op die mooie donderdag in december werd verricht door de commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, de heer Berends, in de Breehoek te Scherpenzeel tijdens een buitengewone raadsvergadering.

En bij zo veel formaliteiten is het best wel fijn als het af en toe een beetje luchtig toegaat. Nou, laat dat maar aan de burgemeesters van Renswoude en Woudenberg over!

EHB… B

Burgemeesters Doornenbal en Jansen hadden een heus Eerste Hulp bij Beginnende Burgemeesters-pakket samengesteld. Aan de hand van die volle doos met allerlei spullen en bijbehorende tips, gaven zij een ludiek inkijkje in de wondere wereld van een burgemeester. Ze hadden van alles verzameld. Ik noem een paar zaken. Een doosje tissues (voor de emotionele gesprekken), een flesje olie voor een gladde rug (uitermate handig voor de bizarre opmerkingen die een burgemeester soms naar haar hoofd geslingerd krijgt), pleisters (voor de beschadigde wethouder), oordoppen (komen altijd van pas, bijvoorbeeld als een hogere overheid iets van je vraagt dat je wenkbrauwen doet fronsen), een rol tape (om een onredelijk en niet-constructief raadslid de mond te snoeren, breed genoeg -past altijd), een spiegeltje (zorg ervoor dat je jezelf daarin altijd kunt blijven aankijken, vertrouw op jouw eigen morele kompas), een blikje Red Bull en een reep chocola (voor de nodige energie, respectievelijk altijd goed), hun telefoonnummers (voor collegiale bijstand en de laatste roddels) en een uitnodiging voor een buurvrouwenlunch. 

Kortom: het was een erg grappige ‘toespraak’, met een serieuze noot en af en toe een flinke knipoog. En dat viel op tijdens die strak geregisseerde en formele installatieplechtigheid!

Een goede buur

Afgelopen vrijdag vond die eerste gezamenlijke lunch plaats. In Scherpenzeel welteverstaan. We hebben heerlijk gegeten, serieuze onderwerpen besproken èn gelachen. Wat is het fijn om twee buurvrouwen te hebben die het ambt al wat langer bekleden. Zij weten wat ik doormaak, herkennen mijn verwonderpunten en delen in mijn enthousiasme. Ik prijs mij gelukkig met hun collegialiteit en ben heel blij met het gedeelde besef dat we als drie buurgemeenten geen eilandjes zijn, maar dat het belangrijk is dat we elkaar opzoeken en bijstand verlenen als de gelegenheid daarom vraagt. 

Daar hebben we natuurlijk geen lunch voor nodig. Sterker nog: we hebben regelmatig app-contact over gemeentelijke aangelegenheden. Maar als je het dan samen ook nog gezellig kunt hebben, is het nog veel fijner samenwerken. En daarom hebben we besloten snel weer een nieuwe buurvrouwenlunch-afspraak te plannen.

Een goede buur is beter dan een verre vriend, maar een goede vriend als naaste buur is echt nóg beter!

Terugkijken

Mocht u het leuk vinden om de buurvragen-bijdrage aan de installatieplechtigheid terug te kijken.. dat kan natuurlijk. Op www.scherpenzeel.nl/gemeenteraad kiest u dan voor ‘vergadering terugkijken’ en gaat u naar de vergadering van 15 december 2022.

Ongeveer bij de 25e minuut maken de buurvrouwen hun opwachting.