Afbeelding
Jaap Mak

Huizen voor kleine Scherpenzeelse gezinnen in het centrum

Algemeen

SCHERPENZEEL Voor het terrein tussen het Holevoetplein 292 en Holevoetplein 296 wordt binnenkort een omgevingsvergunning aangevraagd. Er zullen twaalf rug-aan-rug woningen gebouwd worden. De doelgroep zijn Scherpenzelers met een klein gezin.

Dit blijkt uit een memo van het college van burgemeester en wethouders. Het terrein tussen Holevoetplein 292 en Holevoetplein 296 ligt al geruime tijd braak. In het verleden stonden op deze plek een school, een garagebedrijf en een kleding- en voedselbank. Na een brand in 2019 zijn de bouwwerken gesloopt. Nu ligt er een plan voor twaalf rug-aan-rug woningen.

De twaalf rug-aan-rug woningen komen op de locatie van de afgebrande schuur te staan. De woningen hebben twee bouwlagen waarvan de tweede verdieping een kap is. Elke woning krijgt een eigen berging die in het gebouw geïntegreerd is. Op het terrein worden tweeëntwintig parkeerplaatsen gerealiseerd. Dat is voldoende omdat de woningen geschikt zijn voor kleinere huishoudens. ‘Het parkeerterrein dat zich voornamelijk langs de westgrens van het terrein gaat bevinden is groen ingepast. Tussen de parkeerplaatsen worden bomen geplant. Ook ontstaat er een stuk groen aan de voorkant van het perceel, achter de bushalte. Hierdoor krijgt dit terrein veel natuurlijk groen. Dit is goed voor het centrum,’ schrijft het college van burgemeester en wethouders in de memo. ‘De bomenvakken tussen de parkeerplaatsen zijn gecombineerd zodat er bomen van een grotere orde kunnen komen. Ook is de in- en uitrit verplaatst waardoor de bushalte niet meer verplaatst hoef te worden. Hierdoor is meer groen toegevoegd in het plangebied, dat ook als voorwaarde werd meegegeven.’ De initiatiefnemer heeft eerst een principeverzoek ingediend om te kijken of de gemeente in principe medewerking wil verlenen aan het plan. Hierbij werd in december 2021 besloten onder voorwaarden medewerking te verlenen aan de bouw van twaalf rug-aan-rug-woningen. Eind maart 2022 zijn de omwonenden per brief uitgenodigd voor een informatie en participatieavond. Het doel van de avond was om omwonenden en belanghebbenden te informeren en met participatie te betrekken bij het plan. Er werden reactieformulieren uitgedeeld om suggesties en opmerkingen op te halen. Uit de reacties kwam naar voren dat het merendeel van de aanwezigen positief is over de ontwikkelingen. Sommige buren geven aan zich zorgen te maken over de locatie en de omvang van de nieuwe bebouwing. De locatie en de stedenbouwkundige opzet van de nieuwe bebouwing is echter vergelijkbaar met het voormalige pand wat hier stond.

Afbeelding
Afbeelding