Afbeelding
Wesley Bijwaard

Ingezonden: Nu innoveren om wateroverlast tegen te gaan

Algemeen

De gemiddelde leeftijd in de waterschappen is boven de 60 jaar. Met mijn 23 jaren oud, ben ik bijna 3 keer zo jong als de gemiddelde persoon in het bestuur van de waterschappen. Als jonge kandidaat met een frisse blik, zal ik de situaties op een innovatieve manier analyseren en oplossingen zoeken die we nog niet eerder hebben overwogen. Het gaat tenslotte ook over mijn toekomst! Mijn naam is Wesley Bijwaard en ik woon in Scherpenzeel. Ik ben kandidaat voor de waterschappen voor de VVD op het geluksgetal nummer 7. En ik leg u graag uit als kandidaat voor de VVD, voor het waterschap Vallei en Veluwe, wat de VVD als visie heeft voor de waterschappen.

Deze zomer was het extreem droog in onze gemeente. Als je een kleine wandeling maakte, zag je sloten die helemaal uitgedroogd waren, bijvoorbeeld het water bij Huize Scherpenzeel of de Nattegatsloot. De waterschappen hebben tot nu toe maatregelen genomen, maar de grenzen hiervan komen ook in zicht. Daarom moeten we stappen zetten zodat er ook nog water is voor later; elke druppel telt. 

De VVD zet zich in voor veilig wonen, beschermd door dijken of door andere maatregelen om hoogwatersituaties maar ook extreme droogte te voorkomen. En waar schoon water gegarandeerd is. Er moet meer prioriteit komen voor de gevolgen van klimaatverandering in zowel landelijk als stedelijk gebied. Duurzame innovatie hebben we hard nodig! Hierbij wordt gebruik gemaakt en gekeken naar hedendaagse technieken en innovaties. Zoals het opvangen van water en het recyclen van afvalwater. De VVD streeft naar doelgerichte en innovatieve versterking van de dijken. Elke dijk is uniek en moet daarom apart benaderd worden. Deze projecten bieden ook kansen voor toerisme, recreatie, natuur, energie en de regionale 

economie, zoals meer mogelijk heden voor cultuurhistorie. Deze maatregelen nemen doe je niet alleen, dat doe je samen. Om de kampioen van het water te blijven en deze droogte tegen te gaan moeten we hierom meer samenwerken. De VVD ziet waterschappen als de spin in het web op het gebied van kennis, denkkracht en innovatieve oplossingen. Nederland moet nog meer ‘water bewust’ en ‘water betrokken’ worden. Alleen door samen te werken en kennis te delen kunnen we weer de eendjes weer voeren in de sloot met onze kinderen of kleinkinderen.

Kortom ik wil samen met de VVD beter samenwerken via het waterschap om de uitdagingen van morgen, vandaag te kunnen aanpakken. Om de plicht van de waterschappen na te komen om mensen te beschermen tegen het water. Laten we leren van de oude manieren, maar ook durven om nieuwe stappen te zetten voor een betere toekomst!  Hoe denkt u erover? of heeft u nog vragen? U kunt mij mailen via w.bijwaard@proton.me