Afbeelding
alzheimer cafe

Alzheimer Café Woudenberg – Scherpenzeel:

Ethische dilemma’s bij dementie

SCHERPENZEEL Als je zorgt voor iemand met dementie kom je situaties tegen waarbij een besluit genomen moet worden waarbij je in gewetensnood kan komen. Een dilemma is aan de orde als je een keuze moet maken voor die ander waarbij hij of zelf niet meer kan beslissen.

“Ik blijf zolang mogelijk thuis” en “Ik ga nooit naar een verzorgingshuis” zijn veel gehoorde uitspraken. Maar wat als het thuis wonen gevaarlijk wordt? Als iemand niet meer de veiligheid inziet, als iemand gaat dwalen in de nacht? Mantelzorgers die hun grenzen verleggen, maar toch moeten constateren dat de zorglast 

niet meer te dragen is. Wat zijn dan de mogelijkheden en hoe accepteer je dat goed zorgen voor de persoon met dementie ook kan betekenen dat je de zorg uit handen geeft? Er zijn talloze ethische dilemma’s waarmee mensen worstelen in hun zorg voor iemand met dementie. Wanneer breng ik moeder naar het verpleeghuis? Moet ik de autosleutels van vader afpakken? Wat als je naaste niet onder de douche wil?

Welke morele overwegingen zijn er bij de communicatie over de laatste levensfase en het levenseinde met mensen met dementie en hun naasten?

Deze avond zal Specialist Ouderengeneeskunde Gea Antonides bij ons 

te gast zijn. Zij heeft veel ervaring op dit gebied en kan ons vertellen hoe je met deze dilemma’s om kunt gaan.

Andere locatie!!

Omdat het Cultuurhuis op deze avond een andere programma heeft, wijken wij voor deze keer uit naar Theehuis Eldorado, Griftdijk 29, 3931 MC te Woudenberg.

De tijden zijn ongewijzigd: inloop vanaf 19:00 uur, aanvang programma om 19:30, einde avond om 21:00 uur. Toegang is gratis en aanmelden niet nodig. Wij nodigen iedereen van harte uit om met elkaar over dit thema te kunnen praten en ook (eventueel) ervaringen met elkaar te delen.