Afbeelding
foto's: Hannie van de Veen

Open Dag Vereniging Oud Scherpenzeel

Algemeen

SCHERPENZEEL Op zaterdag 25 februari opende Vereniging Oud Scherpenzeel van 13.00 tot 17.00 uur zijn schatkamer met foto’s, documenten en oude voorwerpen voor geïnteresseerde bezoekers. Dat doen ze 4x per jaar. Meestal komen er ongeveer 50 bezoekers.

Vereniging Oud Scherpenzeel is gevestigd aan de Burgemeester Royaardslaan in het Koetshuis van Huize Scherpenzeel, een prachtig oud pand met vele kamers, trappetjes en een zolder die ook door VOS gebruikt wordt.

Eerder waren andere locaties in gebruik zoals de kelders van Huize Scherpenzeel of de zolder van het gemeentehuis. Vroeger was op de begane grond van het Koetshuis een woonhuis en later het politiebureau maar dat zie je niet terug in de nu door VOS gebruikte ruimten. De andere helft van het pand wordt door een bedrijf gehuurd.

Het doel van VOS is de geschiedenis van Scherpenzeel toegankelijk houden voor iedereen. Je kunt lid worden van de vereniging voor 15 euro per jaar; er zijn ongeveer 950 leden! Er zijn veel vrijwilligers actief, vooral op de open dinsdagavonden van mei tot september. 

In Scherpenzeel is een monumentencommissie waarin Oud Scherpenzeel vertegenwoordigd is, dat geldt ook voor de commissie begraafplaatsen. Een belangrijke activiteit van VOS is bovendien het fotograferen van oude panden voor ze gesloopt worden.

Het Koetshuis leent zich helaas niet voor het inrichten van een museum en VOS heeft hier vooral een documentatiecentrum ingericht. Er zijn heel veel fotoalbums met foto’s van personen, bedrijven, boerderijen, verenigingen, scholen, schoolklassen en oude dorpsgezichten. 

Daarnaast bevat de digitale fotocollectie ruim 35.000 foto’s! Iedereen die VOS bezoekt mag deze foto’s en albums inkijken. Maar er worden ook oude documenten bewaard en de gedigitaliseerde versies van de regionale kranten vanaf 1918. 

Daarnaast wordt er genealogisch onderzoek gedaan of kunnen mensen dat daar zelf doen en zijn er archieven van de begraafplaatsen Lambalgen en Glashorst. 

Op zolder zijn ruim 1000 historische voorwerpen te vinden. Oude gereedschappen maken het grootste deel van deze collectie uit maar er zijn ook huishoudelijke voorwerpen en een kopie van de Dorpskerk.

Voorzitter Wim van den Berg vertelt: ”Niet alleen oudere Scherpenzelers zijn in de geschiedenis van Scherpenzeel geïnteresseerd om herinneringen op te halen maar ook jonge mensen die een oud pand gekocht hebben willen graag wat over de geschiedenis van hun woning weten of mensen die inmiddels elders wonen maar herinneringen willen ophalen aan hun tijd in Scherpenzeel. 

Door de klompenpaden die rond Scherpenzeel liggen trekt VOS ook bezoekers. Omgekeerd leveren de bezoekers vaak reacties die voor VOS waardevol zijn! De vele oudere geïnteresseerden voeren bij het genot van een kopje koffie of thee uitgebreide discussies over wie wie is op oude foto’s.Voor hen fungeert VOS echt als een ontmoetingsplek.”

Archivaris is Piet Valkenburg. Henk van de Hoef plaatst ongeveer twee keer per week een foto van Oud Scherpenzeel op de facebookpagina ‘Je bent een echte Scherpenzeler als.....’ Vaak zijn dit groepsfoto’s waarvan niet alle namen bekend zijn van degenen die er op staan.

Wie belangstelling heeft voor het verleden van Scherpenzeel moet beslist eens een kijkje nemen in het Koetshuis! 

Op 21 maart is er een algemene ledenvergadering in de Breehoek.

Hannie van de Veen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding