Afbeelding
Vakfotografie Westerduin

Pleidooi voor preventie

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel heeft een te nauwe kijk op welzijn en sociaal domein. Dat stelde Karen van den Bergh, gemeenteraadslid van de VVD, tijdens de opinieronde. 

Zij riep het college van burgemeester en wethouders op in te zetten op preventie. Ze pleitte voor een integrale kijk op welzijn en een adviespanel voor Ruimtelijke Inrichting. 

In het Beleidskader Sociaal Domein worden wel woorden aan preventie gewijd, maar volgens Van den Bergh was dat te weinig. Ze wees op het belang van preventie. ‘Als we voorkomen dat mensen ziek worden, kost dat minder geld. De inzet van ambtenaren wordt ook kleiner. 

Bovendien is het fijner voor de mensen als ze gezond blijven.’ Het was haar opgevallen dat er in het Beleidskader wel de nadruk werd gelegd op het belang van sport en lichaamsbeweging bij jongeren en niet bij ouderen. ‘Maar voor senioren is het ook belangrijk dat ze bewegen. Fietsen en wandelen is gezond voor hen.’

Karen van den Bergh vond ook dat de gemeente veel integraler naar welzijn moest kijken. ‘Het gaat niet alleen om zelfredzaamheid, maar ook een bredere visie. Mensen vinden het plezierig als ze in een mooi, schoon dorp wonen. Ze hechten veel waarde aan goed onderhouden wandelpaden en fietspaden.’

Ze vond toegankelijkheid belangrijk. ‘Iedereen moet mee kunnen doen.’ Daarom wilde ze een panelgroep instellen voor mensen met een beperkingen, die gevraagd en ongevraagd advies kon geven over de Ruimtelijk Omgeving.  

De reacties van de andere raadsfracties waren zeer wisselend. Een aantal had geen behoefte aan nog een adviesorgaan en vond dat de bestaande groepen deze taak op zich kon nemen. 

Van den Bergh wees er op dat andere gemeenten in de regio zo’n panel hebben en dat dit goed functioneert.