Afbeelding
Tekst en foto: Hannie van de Veen

NL Doet in Scherpenzeel

Algemeen

SCHERPENZEEL De jaarlijkse NL Doet was dit jaar in heel Nederland op 10 en 11 maart. NL Doet wordt georganiseerd door het Oranjefonds en is bedoeld om mensen te laten ervaren hoe leuk het is om vrijwilligerswerk te doen. 

Het Oranjefonds brengt mensen bij elkaar en laat zien hoe belangrijk vrijwilligers of actieve burgers zijn! Via de site kunnen de klussen die gedaan kunnen worden, aangemeld worden. Vrijwilligers kunnen zich dan bij een klus aanmelden die ze leuk vinden om te doen. Dat hoeft niet individueel maar kan ook als groep. 

Scholen, bedrijven en verenigingen doen mee! In totaal waren er deze dagen in Nederland 6729 klussen en 375.000 mensen actief! Ook koning Willem Alexander en Koningin Maxima doen tijdens NL Doet vrijwilligerswerk. 

In Scherpenzeel waren verschillende klussen aangemeld. Burgemeester en wethouder Henk Vlastuin zetten zich ook in. Hoewel er gedurende het hele jaar al veel vrijwilligers actief en onmisbaar zijn in de samenleving zijn er altijd klussen die blijven liggen. Door NL Doet kunnen op een leuke en gezellige manier ook nieuwe vrijwilligers geworven worden.

Wethouder van Welzijn Henk Vlastuin had zich aangemeld voor een pannenkoekenochtend bij Ena zorgcentrum Huis In de Wei. Rond 9.30 uur werden de bewoners opgehaald uit hun kamers om gezamenlijk in de huiskamer van koffie met wat lekkers te genieten. Leerlingen van het MBO-V van o.a. het Hoornbeeckcollege waren in de zaal al pannenkoeken aan het bakken en deelden kleine stukjes daarvan als voorproefje uit bij de koffie. 

Het was leuk om te zien met hoeveel plezier de jongeren de ouderen verwenden! Na alle coronajaren genoot iedereen er van om deze dag weer gezellig samen te kunnen komen. Henk Vlastuin: ”Deze klus past goed bij mij. Ik kom graag onder de mensen en ga vaak het dorp in. Het is leuk om met onze oudere dorpsbewoners kennis te maken!”

Rond half 11 begon de pannenkoekenquiz. Bij elke tafel zat een vrijwilliger. Door een rood, wit of blauw kaartje omhoog te steken kon voor het goede antwoord gekozen worden. Er zaten leuke vragen tussen die je nauwelijks kon weten en echt moest gokken. De groep die het beste had gescoord had 15 punten weten te verzamelen maar de beloofde oorkonde ging uiteindelijk naar de hele huiskamer omdat iedereen goed had meegedaan. 

Henk Vlastuin hielp bij de quiz. In de keuken waren de koks ondertussen bezig met het bakken van 250 pannenkoeken als maaltijd voor het hele huis. Daar wonen 56 ouderen en in de aanleunwoningen er tegenover ook nog 22. In het huis is ook kinderopvang ‘Logé in huis’ gevestigd en zij bezoeken de bewoners regelmatig. Ook nu kwamen ze met hun begeleidsters op de heerlijke geur af.

Vrijwilligerscoördinator Paula van Aken vertelde: ”We hebben hier al 125 actieve vrijwilligers maar zouden toch graag ook jongeren als vrijwilliger erbij hebben bv bij een sjoelochtend of andere intensievere activiteiten.”

‘s Middags bezocht burgemeester Marieke Teunissen rond 13.30 uur Stichting Parousie aan de Vlieterweg om ondanks het regenachtige weer bloembakken bij het huis op te fleuren met kleurige primula’s. Parousie betekent ‘toekomstverwachting’. Deze christelijke organisatie biedt in een prachtige oude boerderij 24-uurs zorg en begeleiding aan mensen met een psychiatrische diagnose en WMO-indicatie. 

Bij die beschermde zorg gaat men uit van de Bijbel en wordt gezamenlijk uit de Bijbel gelezen, gebeden en ook gelden Bijbelse waarden en normen. Het is de bedoeling mensen zowel bij wonen als bij werken te begeleiden naar stabilisering en eventueel zelfstandigheid door trainingen op maat. Ieder heeft een eigen slaapkamer maar de woonkamer, tuin en keuken zijn gemeenschappelijk. Via de centrale wachtlijst in Ede kan men bij Parousie terecht komen.

De burgemeester kreeg van de leiding een rondleiding langs landgoedwinkel de Deel, groentetuin de Hof en houtwerkplaats de Schuur. Een kleine drukkerij, Kopietje, is tegenwoordig in het dorp gevestigd.