Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Gemeente wil garantie welzijn burgers

Algemeen

SCHERPENZEEL Het college van burgemeester en wethouders maakt zich zorgen over de invloed die ze kan hebben op de plaatsing van windmolens op de grens van de provincie Utrecht. Dat blijkt uit een brief dat het college van burgemeester en wethouders aan de Utrechtse gedeputeerden heeft gestuurd. 

De provincie Utrecht heeft de regio gepakt bij de bepaling van de plek waar in die provincie windmolens geplaatst moeten worden. Na de gemeenteraadsverkiezingen kwamen bijvoorbeeld in Leusden, Bunschoten en Eemnes colleges aan de macht, die geen windturbines wilden plaatsen.

Dat vond de provincie onaanvaardbaar. Ze sommeerde elke gemeente plekken aan te geven waar de turbines geplaatst zouden moeten worden. Anders zou de provincie dat doen en de gemeenten dwingen mee te doen. 

Er ligt nu een plan.

Scherpenzeel schrijft in de brief dat het logisch is dat de turbines allemaal in Utrecht staan. ‘Gezien onze ligging ten opzichte van de provinciegrenzen zullen milieu- en gezondheidseffecten van de onderzoeksgebieden ook onze inwoners raken. Het is ons echter onduidelijk hoe u de effecten buiten uw provinciegrens zult beoordelen. We verzoeken u ook rekening te houden met onze inwoners en daarover meer duidelijkheid te geven in de stukken.’

Ook vraagt Scherpenzeel de provincie Utrecht regelmatig overleg te hebben met de provincie Gelderland. 

Ook gemeenten onderling zouden rekening kunnen of misschien wel moeten houden met de mening van de bewoners net buiten hun grenzen. Gemeenten hebben nu eenmaal de neiging om windturbines aan de grens van hun gebied te plannen. De inspraak voor de eigen inwoners is meestal wel goed geregeld. 

Maar of Scherpenzelers hun mening kunnen geven over de Woudenbergse plannen en vice versa is onduidelijk. Ook is niet duidelijk hoeveel gewicht die bijdragen zullen krijgen in het afwegingskader. Daar zouden gemeenten onderling ruzie over kunnen maken. 

Voor de provincie Utrecht gelden weer andere regels voor bijvoorbeeld de hoogte van windturbines. ‘Bij uw onderzoek gaat u uit van een referentiewindturbine met een ashoogte van 160 meter. Dit is flink hoger dan de maximale windturbines die zijn vastgelegd in ons beleid, de Energievisie (2021). Hierdoor zijn de milieu- en gezondheidseffecten in onze gemeente dan ook groter dan wij wenselijk achten. Wij vragen u dit uitgangspunt te heroverwegen en ook een kleinere windturbine op te nemen in uw onderzoek,’ aldus het college van burgemeester en wethouders. 

De plaatsing van windmolens zorgt voor veel onrust bij mensen. Velen maken zich zorgen over de gezondheidsgevolgen, aangezien in hun ogen er onvoldoende onderzoek is naar de gevolgen voor mensen en natuur. Ook vrezen ze geluidsoverlast van de grote turbines.  

De provincie Utrecht denkt aan windturbines van 160 meter hoog. De Onze Lieve Vrouwe Toren in Amersfoort is 96 meter hoog. De windturbines zijn dus gigantisch. 

Bovendien is het lastig om te bepalen of er draagvlak voor de windmolens is. De mensen in de dorpskernen vinden het over het algemeen prima als er windmolens een heel eind bij hen vandaan geplaatst worden. De inwoners van het buitengebied hebben uiteraard hele andere belangen. 

Het is voor gemeenteraden lastig te bepalen hoe zwaar de meningen van de diverse belanghebbenden gewogen moeten worden. Zeker is wel dat elke windturbine in Scherpenzeel en Woudenberg voor 51 procent in bezit moet zijn de inwoners.  

De gemeenteraad heeft de kaders voor windturbines vastgesteld: ‘Indien er binnen gemeentegrenzen windmolens of windturbines kunnen worden toegepast, bedraagt de tiphoogte - het hoogste punt van de windmolen - maximaal 150 meter boven maaiveld en bovendien bedraagt de afstand tussen de windmolen en de dichtstbijzijnde woning minimaal 10 keer de ashoogte. 

Nog aan te leggen energiebronnen mogen geen overmatige, onevenredige of onherstelbare schade toebrengen aan flora, fauna, landschapswaarden, ruimtelijke ordening en milieu in de omgeving, alsmede geen negatieve invloed hebben op het welzijn en de volksgezondheid van de bewoners en gebruikers van deze omgeving. 

Het lokale eigenaarschap bedraagt minimaal 51% en deze moet vooraf worden gegarandeerd voor minimaal 10 jaren.’

Gezien de plek van Scherpenzeel in Gelderland en op de grens van Utrecht zal plaatsing veel overleg vergen.