Afbeelding

Rik Vermeij bezorgt Valleivogels overwinning op Lunteren

Sport

SCHERPENZEEL/LUNTEREN Het werd een enerverende wedstrijd op sportpark De Wormshoef te Lunteren. Gele kaarten, een rode kaart, een gemiste strafschop en een doelpunt vertellen het verhaal over de wedstrijd tussen Lunteren en Valleivogels. Bij de gastheren was Max Degenaar de schlemiel door het missen van de strafschop. Aan de kant van de gasten was Rik Vermeij de matchwinner door in de 87e minuut de winnende treffer te scoren: 0-1.

De rood-witte formatie was op één plaats gewijzigd ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen VV Dieren. Jordy Liefting was weer terug van een schorsing en hierdoor verdween Frank Belt naar de reservebank. De wedstrijd kwam al zeer snel op gang en al na twee minuten kwamen Erik van Eem en Freek van Wijk net te kort om de voorzet van Bart Posthouwer een goed vervolg te geven. Scheidsrechter de heer G.C. Dorrestijn bleek het in deze streekderby met veel strijd druk te krijgen en in de 8e minuut ontving Pepijn Meurs de gele kaart na een overtreding op Jordy Liefting. De tweede gele kaart van deze wedstrijd was voor Valleivogels-speler Erik van Eem. Met een sliding richting de bal, zag de ver uitgekomen doelman Nicky Groeneveld de bui al hangen en viel gemakkelijk over de benen van Van Eem. Na 21 minuten lieten de gasten zich voor het eerst gevaarlijk zien voor het doel van Joshua van den Berkt. De bal viel na een vrije trap ineens voor de voeten van Ivar Boekholt, maar zijn inzet belandde in de handen van Van den Berkt.

Na een half uur spelen schoot Remco Speelziek op het lichaam van Van den Berkt. Aan de andere kant loste Bart Posthouwer een schot op het doel, maar Nicky Groeneveld wist de bal te pareren. Erik van Eem kon de rebound net niet het juiste vervolg geven. Met officieel nog zeven minuten te spelen in het eerste bedrijf ontving Remco van de Fliert de gele kaart na de overtreding op Max Degenaar. Beide spelers zouden later in de wedstrijd nog in de schijnwerpers staan. Zoals eerder gezegd, had de dienstdoende arbiter het druk en met name in de slotfase van de eerste helft. Xavie Tromp en Ivar Boekholt ontvingen namens Lunteren de gele kaart. Rik Vermeij ontving ook de gele kaart voor het hinderen van een vrije trap.

Voor het tweede bedrijf hadden de oefenmeesters Martin Speelziek en Rob van den Broek hun elftal intact gehouden. Na vijf minuten had Alex van Eem de score moeten openen. Nicky Groeneveld stond weer ver voor zijn doel en na balverlies kon Van Eem alleen op de doelman afgaan. Voor een open doel schoof hij de bal echter naast de verkeerde kant van de paal. De aanval daarop werd een enorme kans voor de thuisploeg. Ivar Boekholt bracht Max Degenaar in stelling, maar in kansrijke positie kon de diagonale bal door Joshua van den Berkt verwerkt worden tot hoekschop.

Hoofdtrainer Speelziek reageerde en bracht Thom Rijnders voor Xavie Tromp. Valleivogels had in deze fase het betere van het spel en hier kwamen ook kansen uit. Corwin Broekhuizen kopte de bal, na de cornerbal van Posthouwer, net naast het doel en het schot van Rik Vermeij ging maar rakelings naast de verkeerde kant van de paal. Tussen deze twee kansen door was Bob van Ruitenbeek in het veld gekomen voor Freek van Wijk. In de 72e minuut kwam Valleivogels verdiend op voorsprong. De treffer werd echter afgekeurd omdat sluitpost Groeneveld de bal vast zou hebben gehad nadat Van Eem in balbezit kwam.

Met nog een kwartier te voetballen kwam Stan van Rootselaar voor Pepijn Meurs bij Lunteren. Twee minuten later moest Van de Fliert met zijn tweede gele kaart het veld verlaten. De bal werd pardoes tegen de arm van de aanvoerder geschoten en tot grote verbazing van de Valleivogel-speler haalde arbiter de heer G.C. Dorrestijn de gele kaart tevoorschijn. Aangezien dit zijn tweede prent was, moest hij voortijdig de kleedkamer opzoeken.

Net als tegen De Merino’s stroopten de gasten uit Scherpenzeel met tien man de mouwen nog maar eens op, want er moest gewonnen worden. Alles of niets dus. Acht minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd leek het niets te worden. Rob van Eem ging fair het duel aan met invaller Thom Rijnders. De leidsman beoordeelde dit als een overtreding tussen de beruchte lijnen en wees naar de strafschopstip.

Max Degenaar schaarde zich achter de bal om de penalty te nemen, maar sluitpost Joshua van den Berkt vond dat de bal niet op de juiste plek lag en liep richting de bal om dit te laten zien. Om de concentratie van Degenaar te verminderen, trapte hij de bal nog weg wat hem een gele kaart opleverde. Iedereen was van slag, behalve Van den Berkt die precies wist wat hij deed. De bal van Degenaar werd keurig door de goalie van Valleivogels klemvast gepakt in de hoek. Dit was ook direct het signaal om alsnog de drie punten mee naar Scherpenzeel te nemen. En dat verlossende doelpunt viel in de 87e minuut. Rob van Eem haalde Max Degenaar naar de grond, maar de scheidsrechter liet doorvoetballen. De bal kwam bij invaller Bob van Ruitenbeek die de bal voor het doel gaf waar Rik Vermeij tussen een aantal spelers met durf de bal tegen de touwen wist te koppen: 0-1.

Behoudens nog een wissel aan beide kanten, Jacy Groeneveld kwam voor Max Veenendaal en Patrick van de Berkt kwam voor Alex van Eem, gebeurde er in de resterende tijd niets meer en behaalde Valleivogels een zwaarbevochten maar verdiende overwinning.

Zaterdag 1 april 2023 wacht een volgende zware wedstrijd. Op sportpark De Bree-West zullen Valleivogels en Veensche Boys om de punten strijden. De wedstrijd begint om 14.30 uur en staat onder leiding van arbiter de heer R. van Dort.