Afbeelding
Annet van Riel

Column Annet van Riel

Column

Een opschudding in Den Haag, een aardverschuiving, een opdoffer voor het kabinet, er zijn al veel superlatieven gebruikt voor de verkiezingen van de provinciale staten en waterschappen, maar dat het politieke landschap veranderd is, dat is een ding wat zeker is. 

Veel wordt ook de vergelijking gemaakt met de uitslag van vier jaar geleden waarbij Forum voor Democratie uit het niets een flink aantal zetels pakte. Niet zoveel als de BoerBurgerBeweging nu, maar ook toen was het een enorme klapper. Echter, de partij stortte net zo snel weer in, wat al begon op de verkiezingsavond na de speech over boreaal en uilen.

Het verschil tussen de beide partijen is echter dat de BBB niet bestuurd wordt door één persoon. Waar Forum voor democratie geen democratische partij is, maar eerder een verdienmodel voor hun voorman en zijn trouwe kompanen, is BBB een partij die gesteund wordt door mensen met ervaring. Er is een bestuur, er zijn rechtvaardige statuten, er is overleg tussen de disciplines en daardoor is er meer democratie binnen de partij. De nieuwe Staten- en Eerste Kamerleden zijn de afgelopen twee jaar getraind en opgeleid. Deze mensen weten veel beter wat ze te wachten staat. Er is gelukkig veel geleerd van de fouten van FvD. Of BBB echter een blijvertje is, dat zal de kiezer moeten bepalen.

Want lastig is het wel, om vanuit de underdogpositie van 1 zetel in de Tweede Kamer, naar zo’n speler van formaat te worden, met (waarschijnlijk) 17 zetels in de Eerste Kamer. De druk is groot en 17 zetels betekent niet dat je de meerderheid nu hebt, wat betekent dat er altijd compromissen met andere partijen gesloten moeten worden. Want compromissen zullen er in Nederland (en in de rest van de wereld) altijd gesloten moeten worden. Of je nu links, rechts of ergens in het midden hebt gestemd, dat we aan de slag moeten met de opgaves met betrekking tot de klimaatverandering is helder.

Ik hoop dan ook dat de natuur, de biodiversiteit en het klimaat niet de dupe worden van die compromissen. Dat deze belangrijke items voorop blijven staan. Om ervoor te zorgen dat we over 100 jaar een nog mooiere aarde hebben dan we nu hebben.

Annet van Riel,
fractievoorzitter
Pro Scherpenzeel