Afbeelding
foto: Hannie van de Veen

Uitvoering ATS: Vliegtuigmaatschappij Rondom en Terug

Algemeen

SCHERPENZEEL Amateur Toneel Scherpenzeel verzorgde op 24 en 25 maart een vrolijke uitvoering in de goed gevulde zaal van de Breehoek. Gespeeld werd het blijspel ‘Vliegtuigmaatschappij Rondom Terug’, geschreven door Peter Damen. 

Dat bood het publiek een gezellig avondje uit. Natuurlijk gaan er aan zo’n uitvoering de nodige oefenavonden vooraf. Toch is het voor de spelers altijd prettig dat er ook een souffleur actief is: Lavinia Hut. Pas aan het eind van de avond kreeg het publiek haar te zien. De regie was in handen van Marcel de Bruijn. Behalve de ervaren spelers deden er ook twee debutanten mee voor wie de uitvoering vanzelfsprekend extra spannend was: Susan Weinmann speelde Kees ter Vure die in de huid gekropen was van Ida, de buurvrouw van Jans en Lynn Wagensveld die met verve de piloot Siska van de nieuwe vliegtuigmaatschappij VRT speelde. Een glansrol was weggelegd voor de zeer natuurlijk spelende Iris Uittenboogaard - de Jong die de rol van stewardess en baliemedewerkster Agnes speelde. Zij stond vrijwel het hele stuk op het toneel, wat zeer pittig is.

Het verhaal speelde zich af in de wachtruimte van de nieuwe en nog arme vliegtuigmaatschappij Rondom Terug. Agnes moet daarom vele taken vervullen en allerlei problemen oplossen. 

De oudere passagier Pieternel (gespeeld door Barbara Boers) gaat voor het eerst vliegen en is zo zenuwachtig dat ze voortdurend naar het toilet moet. Ook is er een hooghartige Gaby (Eva Pols) die denkt dat Agnes haar service moet bieden.
Vervolg op pagina 8

Er is het ‘echtpaar’ Jans en Kees dat een vliegreis gewonnen heeft maar in werkelijkheid zijn het twee buurvrouwen die samen op stap willen.[Dianta van Maanen en Susan Weinmann] De pilote van het vliegtuig is erg onzeker over haar kunnen en probeert haar kennis op het laatst nog bij te spijkeren. Dan wordt ze per ongeluk door ‘Kees’ tegen de grond geslagen en is ze haar geheugen kwijt. Het stuk telde twee bedrijven en in de pauze werden loten verkocht voor de verloting. Hoofdprijs was een weekendje ‘Wenen’. Na vele pogingen om de pilote weer bij te brengen blijkt het probleem opgelost als ze voor de tweede keer bewusteloos op de grond beland. Daarna heeft ze haar geheugen terug en kan de vliegreis toch doorgaan.

Uiteraard werden tot slot alle medewerkers voor en achter de schermen bedankt. Regieassistent was Sandra Schipper, grimeuse was Arda Valkenburg, licht en geluid verzorgde Gerd Oudenaarden en de leden van ATS hadden het decor opgebouwd. Ook de afvaardiging van toneelverniging ‘t Scherm uit Woudenberg werd bedankt voor hun aanwezigheid. Uit ervaring weten zij hoe lastig het is om een stuk dat je op papier gelezen hebt om te zetten naar toneelspel dat leuk is om naar te kijken. De prijzen van de verloting die uitgereikt werden waren gesponsord door ondernemers uit Scherpenzeel en daarnaast waren TM Techniek, makelaardij Geijtenbeek en Boers en aannemersbedrijf de Bruijn belangrijke sponsors. De hoofdprijs van de verloting zorgde voor een lachsalvo: de reis naar Wenen bleek een zak uien te zijn omdat die ‘wenen’ veroorzaken.