Afbeelding

Valleivogels op jacht naar derde periodetitel

Algemeen

Sportpark Spitsbergen was het strijdtoneel voor de streekderby tussen VRC en Valleivogels. De eerste helft was volkomen voor Valleivogels en zij namen via Jordy Liefting dan ook een verdiende voorsprong.

Scherpenzeel Nog voor het rustsignaal wist Alex van Eem met een vlammend schot de marge te verdubbelen. De tweede helft kreeg een heel ander gezicht. De ploeg uit Veenendaal nam het initiatief en in de 57e minuut zorgde Mitch van den Berg voor de aansluitingstreffer. De geel/blauwen gingen volledig voor de gelijkmaker, maar invaller Rik Huijser besliste in de 102e minuut de wedstrijd: 1-3.

Oefenmeester Rob van den Broek had wat personele problemen, maar die konden gemakkelijk worden opgelost. Jesper Schipper zat een schorsing uit, maar Rob van Eem keerde na een blessure weer terug in de defensie. Bij de formatie van de hoofdtrainer Niels ten Have ontbrak nog steeds vanwege een blessure aanvoerder Robin Segers. In vergelijk met de wedstrijd tegen Delta Sports ‘95 mochten David Scholten en Ruben Rentenaar de plaats innemen van Sjoerd van den Heuvel en Levi Vos. De eerste 45 minuten waren volledig voor Valleivogels. Erik van Eem en Alex van Eem zagen hun inzet niet beloond waren, maar in de 12e minuut kon er toch gejuicht worden. Jordy Liefting had een goede actie in huis en vond via de lange hoek het net: 0-1. Na 17 minuten spelen was er een opmerkelijk moment te noteren. Rob van Eem en Mitch van den Berg gingen in het zestienmetergebied het duel aan en arbiter de heer De Meij was resoluut en leek naar de strafschopstip te wijzen. Uiteindelijk kreeg Van den Berg de gele kaart en moest Van Eem door de verzorging behandeld worden. Het was één richting verkeer, maar echte grote kansen werden er door de gasten uit Scherpenzeel niet gecreëerd. Freek van Wijk had, na een prachtige pass van Bart Posthouwer, nog wel een kans, maar het diagonale schot van Freek van Wijk kon door doelman Olaf Weima gepakt worden.

Aan de andere kant kreeg VRC eindelijk een kans, maar Mick Bomers zag zijn inzet, na de voorzet van Marco de Gooijer, in de handen van goalie Joshua van den Berkt belanden. Vijf minuten voor de theepauze werd de marge dan toch verdubbeld. De bal viel voor de voeten van Alex van Eem en met een hard schot liet hij Weima kansloos: 0-2.

Voor het tweede bedrijf had Niels ten Have zijn elftal op één plaats gewijzigd en het leek alsof ze als een ander team uit de kleedkamer kwamen. Stefan Admiraal mocht de plaats innemen van Sven van Asselt. Valleivogels leek lamgeslagen en kwam er in deze fase niet meer aan te pas. Nadat Sjoerd van den Heuvel in de 56e minuut in het veld kwam voor Marco de Gooijer kreeg de thuisploeg een minuut later een serieuze kans, maar Van den Berkt kon de inzet van Bomers onschadelijk maken. Nog in dezelfde minuut moest Van den Berkt wel de gang naar het net maken. Bij de tweede paal kon Mitch van den Berg de aansluitingstreffer maken: 1-2.

Nadat Rik Vermeij zijn kopbal net over het doel zag gaan, had Van den Berg de gelijkmaker moeten maken. Hij kopte de voorzet echter van dichtbij op de paal. Na deze opgelegde kans, zag Ruben Rentenaar zijn kopbal naast het doel gaan. Rob van den Broek bracht nu Rik Huijser voor Freek van Wijk. Bij de gastheren mocht Sam Schoeman de plaats innemen van Ruben Rentenaar. VRC had nu het meeste balbezit, maar echte grote kansen werden er niet gecreëerd. In de 69e minuut ontving Erik van Eem vanwege commentaar op de leiding de gele kaart die later grote gevolgen zou hebben. Bij VRC kwam in de 72e minuut Lennart Hofland voor Jurrien van der Horst en in deze minuut kreeg invaller Sam Schoeman de kans op de gelijkmaker, maar hij schoof de bal voorlangs het doel van Van den Berkt. Nadat Alex van Eem in de 74e minuut de gele kaart ontving na de overtreding op Stefan Admiraal, probeerde Rob van den Broek het tij te keren en bracht Stefan van den Brink en Bob van Ruitenbeek voor Jorino Kleijn en Alex van Eem.

De slotfase was hectisch. Patrick van de Berkt kreeg namens de gasten uit Scherpenzeel nog de gele kaart en in de 78e minuut ontstond er een opmerkelijke situatie op sportpark Spitsbergen. De bal verdween over de zijlijn en omdat de supporters van Valleivogels niet reageerden om de bal te pakken, deed een supporter van VRC dit maar. Jesse Sprokkelenburg vond dit te lang duren en nadat hij de bal in zijn handen had, maakte hij een gooibeweging naar een supporter van de gasten. Arbiter De Meij zag dit aan en gaf voor deze actie de gele kaart aan de speler van VRC. De blessuretijd duurde maar liefst twaalf minuten en dit leverde veel tumult op. Erik van Eem ging het luchtduel aan met zijn directe tegenstander en bleef geblesseerd op de grond liggen. De arbiter zag een overtreding van Van Eem en gaf hem hiervoor zijn tweede gele kaart zodat hij voortijdig de kleedkamer kon opzoeken. VRC gaf zich niet gewonnen en ging op jacht naar de gelijkmaker. Hierdoor kreeg Valleivogels ook ruimte en Rik Vermeij zag zijn inzet over het lege doel gaan. In de 102e minuut van de wedstrijd ging Olaf Weima in de fout en hierdoor kwam Rik Huijser in balbezit. De invaller maakte geen fout en besliste de wedstrijd: 1-3. In de ontstane euforie ontving leider Robert van den Broek nog een rode kaart.

Zaterdag 13 mei kan Valleivogels zich op gaan maken voor de periodetitel. Bij winst op Delta Sports ‘95 kan deze titel gevierd gaan worden. De wedstrijd begint om 15.00 uur en wordt gespeeld op sportpark De Kruisboog te Houten.