Afbeelding
Nico de Haan

30 april: dag van de paardenbloem!

Algemeen

IN EEN PAAR DAGEN VAN 
PAARDEBLOEMENFESTIJN
NAAR “GRASFALT”!

We wonen aan de rand van een dorpje in de Gelderse Vallei en kijken mooi uit over de aangrenzende weilanden. Tot onze vreugde kleurde het weiland dit voorjaar geel van de paardenbloemen. Daarboven wemelde het van de insecten en de zojuist gearriveerder boerenzwaluwen hadden dat ook door en zwierden laag over het weiland om van dit feestmaal te genieten. 

Ik maak nog wat foto’s van de paardenbloemen en pinksterbloemen, foto’s die me bij mijn lezingen goed van pas komen. Leuk om te laten zien dat er wel degelijk boeren zijn die van bloemrijke weilanden houden en die respect hebben voor de natuur. Even later kijken we naar een tv programma waarin nog eens uitgelegd wordt hoe belangrijk deze bloemen voor de insecten zijn. 

De bloemen worden bezocht door meer dan honderd soorten insecten waarvan 27 bijensoorten. En dan gaat het plotseling helemaal mis. In het weiland verschijnt een tractor met brede uitklapbare spuitarmen, bij elkaar wel dertig meter breed en in minder dan een kwartier is het hele weiland bespoten. We geloven onze ogen niet! Ik ga in discussie met de tractorbestuurder maar dat levert niets op. 

Hij vindt dat burgers, zoals ik zich niet hiermee moeten bemoeien. De boeren hebben toch al zoveel regeltjes en overal waar hij komt spuiten krijgt hij kritiek, hij is er helemaal klaar mee! Mijn argumenten over het belang van paardenbloemen voor insecten en vogels komen helemaal niet over. 

Het gesprek eindigt, waarna we ons allebei terug trekken in onze eigen wereld. Het gif doet onmiddellijk zijn werk De volgende dag is het 

paardenbloemengeel al grotendeels uitgedoofd en nog een dag later is het kleurrijke weiland veranderd in het roemruchte “grasfalt” van Geert Mak. Egaal groen, zonder paardenbloemen, pinksterbloemen, insecten en natuur. In de weilanden van de aangrenzende boeren staan hier en daar nog wel wat paardenbloemen. Nu maar hopen dat zij de gifspuit ook niet van zolder halen!

Nico de Haan,
Ambassadeur Vogelbescherming.

Afbeelding
Afbeelding