Afbeelding
foto: Jaap Mak

Problemen Irenelaan door gemeente aangepakt

Algemeen

SCHERPENZEEL Wethouder Henk Vlastuin heeft samen met een aantal hulpverleners en ordehandhavers met bewoners van de Irenelaan gesproken over de problemen in de straat. De bewoners weten nu wie ze moeten bellen als er onrust in de straat is.

Floris Valkenburg, fractievoorzitter van de VVD, stelde vorig jaar zomer vragen over dit onderwerp. Hij stelde dat er in de straat sprake was van onrust, intimidatie en geweld. De bewoners zochten hulp bij onder meer de gemeente, de politie en de woningstichting.

Overal kregen ze nul op het rekest. Hij deed een oproep aan het college van burgemeester en wethouders om de problemen serieus te nemen. 

Wethouder Henk Vlastuin vertelde tijdens de gemeenteraadsvergadering dat hij enkele gesprekken in constructieve sfeer met de betrokkenen had gehad, samen met onder meer de wijkagent, vertegenwoordigers van de woningstichting en adviseurs van het sociale team.

In de buurt is naar aanleiding van de gesprekken een folder in begrijpelijk Nederlands en Arabisch verspreid waarin staat wat er wel en vooral ook wat er niet mag in een wijk. Er stonden ook regels uit de Algemeen Plaatselijke Verordening in. 

Bovendien hebben bewoners een lijst met telefoonnummers gekregen, die ze kunnen bellen bij problemen, onrust en als ze zorgen hebben. Dan worden de klachten opgepakt. 

Een frustratie van de inwoners was dat hun echte problemen niet serieus genomen werden en dat ze geen hulp kregen. Ze werden van het kastje naar de muur gestuurd. 

‘Dat hebben we nu verholpen,’ aldus wethouder Vlastuin. ‘Er zijn meldlijnen geopend.’ Floris Valkenburg liet in een reactie na de vergadering weten: ‘Goed dat de gemeente het voortvarend heeft opgepakt. 

Het is fijn dat mensen hulp krijgen want daar gaat het tenslotte om.’ 

Henk Vlastuin vertelde verder dat er in de straat extra gesurveilleerd is om problemen in kaart te brengen. ‘Dat heeft verder niets bijzonders opgeleverd,’ liet Vlastuin weten. ‘Er zijn geen nieuwe meldingen binnen gekomen.’ 

De wijkagent en Bijzondere OpsporingsAmbtenaren (BOA’s) hebben afzonderlijke gesprekken met bewoners in de straat gevoerd.  

Het was Henk Vlastuin opgevallen dat de bewoners van de Irenelaan een nauwe band met elkaar hebben en zich betrokken weten met hun buurt. ‘Dat is goed om te constateren,’ stelde de wethouder vast.