Afbeelding
foto: Jaap Mak

Bemiddelaar voor de Breehoek

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeenteraad wil een bemiddelaar aanstellen om het verschil van mening tussen het Stichtingsbestuur van Kulturhus De Breehoek en het college van burgemeester en wethouders op te lossen. De fracties maken zich zorgen over het proces waarbij beide partijen recht tegenover elkaar staan.

‘De Breehoek heeft Scherpenzeel nodig en Scherpenzeel heeft De Breehoek nodig,’ constateerde Chris van den Berg, fractievoorzitter van het CDA, tijdens de gemeenteraadsvergadering. Floris Valkenburg, fractievoorzitter van de VVD, stelde voor om de gemeenteraad een bemiddelende rol te laten spelen in het conflict tussen de gemeente en De Breehoek. ‘Ik maak me zorgen over het proces,’ aldus Valkenburg. 

Henk Brons, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Scherpenzeel, deelde die zorgen. Hij zag bij beide partijen de intentie om er uit te komen. Maar hij vond het geen goed idee dat de gemeenteraad zelf zou gaan bemiddelen. ‘We moeten uiteindelijk besluiten over de situatie. Dan is het niet goed dat we ook bemiddelen.’ In 2019 tekenden het college van burgemeester en wethouders en het Stichtingsbestuur van De Breehoek een overeenkomst. Daarin stond dat ze zouden zoeken naar een manier om De Breehoek toekomstbestendig te maken. Bovendien zou de gemeente naar de verbouwde Breehoek verhuizen.

In de loop van vorig jaar bleek dat beide partijen van mening verschilden over de eigendomsverhoudingen en de invulling van de diverse afspraken. De gemeente zei de overeenkomst op. Het college van burgemeester en wethouders vond dat het een intentieverklaring was. Het bestuur noemde het een intentieverplichting. De gemeente meende dat ze zich slechts verplicht had naar een oplossing voor de Breehoek te zoeken. Dat had ze gedaan en kwam tot de conclusie dat het niet lukte. Maar ze had wel aan haar afspraak voldaan. Daar dacht het bestuur anders over. Er volgde een briefwisseling op verhoogde toon. ‘We hebben niet noodzakelijkerwijs ruzie met elkaar,’ verklaarde wethouder Gerard van Deelen tijdens de vergadering. ‘We verschillen van mening. Dat gebeurt ook in een huwelijk

weleens.’        

‘Dit is niet wat we wilden bereiken,’ gaf Van Deelen toe. ‘We kijken goed naar de bewegingen van iedereen en spelen daar zo mogelijk op in.’

In de zomer komt het college met een voorstel van de huisvesting van de gemeentelijke organisatie. Binnen afzienbare tijd komt er een tijdlijn, zodat de raad weet wanneer en welke stappen gezet worden. 

‘We hebben in de buurt van het gemeentehuis kantoorruimte gehuurd, naast de villa. De meest acute nood voor de ambtenaren is daarmee gelenigd,’ vertelde de wethouder.