Wachtende kliko's
Wachtende kliko's / foto: Jan van Dijk

Gemeente wil aandeel in regionale Afvalcombinatie

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel wil aandeelhouder worden van de Afvalcombinatie De Vallei (ACV). Op dit moment zijn Ede, Renkum, Renswoude, Veenendaal en Wageningen aandeelhouder. Dit is een manier om de samenwerking in de regio verder uit te bouwen en vorm te geven. De besluiten moeten voor de zomer genomen worden. 

De gemeente werkt voor de verwerking van huishoudelijk afval al veel samen in de regio en ook voor inzameling vindt er op onderdelen, zoals luierinzameling, al samenwerking plaats. Het college van burgemeester en wethouders wil dat uitbreiden en zo de samenwerking op regionaal niveau uitbouwen.

In de zomer van 2022 startte het college van burgemeester en wethouders een onderzoek welke partij de beste partner voor afvalinzameling zou zijn. Het onderzoek wees de Afvalcombinatie De Vallei N.V. aan als meest geschikte partner. Deze N.V. is volledig in eigendom van gemeenten. De huidige aandeelhouders zijn Ede, Renkum, Renswoude, Veenendaal en Wageningen. ACV heeft aangegeven ook interesse te hebben in Scherpenzeel als extra aandeelhouder.

In een memo aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders: ‘Het college heeft besloten om de intentie uit te spreken om voor de inzameling van huishoudelijke afval en grondstoffen aandeelhouder te worden van ACV. Momenteel vindt de financiële doorrekening voor de dienstverlening en de aanschaf van aandelen plaats.’ Hiervoor wordt een raadsvoorstel uitgewerkt. 

De planning is om besluitvorming over de aanschaf van aandelen af te ronden voor het zomerreces. ACV kan met het principebesluit van het college verder aan de slag met de voorbereidingen, zoals het laten waarderen van aandelen door KPMG of een vergelijkbaar bedrijf. De toetreding van Scherpenzeel is onder voorbehoud van goedkeuring van hun Raad van Commissarissen (RvC) en Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) van de ACV. Het principebesluit hierover staat ook gepland voor het zomerreces. ‘Mocht om welke reden dan ook blijken dat we toch niet kunnen samenwerken, dan is er voor ons nog net voldoende tijd om een Europese aanbesteding te doorlopen. Uiteraard komen we dan terug bij uw raad.
Bij een positief principebesluit, bij ons en ACV, volgen nog notariële en juridische akten/stukken voor onze toetreding. Definitieve besluitvorming en ondertekening vindt dan plaats aan het eind van dit jaar,’ aldus het college.