Afbeelding
Gemeente Scherpenzeel

Vrijheidsvuur brandt in dorp

Algemeen

SCHERPENZEEL Scherpenzeelse hardlopers hebben op 5 mei in alle vroegte het Vrijheidsvuur opgehaald in Wageningen. Ze brachten de vlam naar het dorp en die brandde bij Huis Scherpenzeel. Ze werden in het dorp verwelkomd door burgemeester Marieke Teunissen en wethouder Henk Vlastuin. De wethouder had toepasselijke oranje-gebakjes als cadeau voor de hardlopers. De 14-jarge Roos Teunissen holde 17 kilometer met het vuur en mocht de vlam ontsteken. 

Bevrijdingsdag begon zonnig, maar in de loop van de dag kwamen er heftige buien over drijven. De Bevrijdingsfestivals in Zwolle en Groningen moesten tijdelijk stilgelegd worden. De bezoekers moesten vluchten in festivaltenten. In het hele land gold code geel. Hier en daar onweerde het. 

Ieder jaar is er in Wageningen een groot bevrijdingsfestival, omdat daar in mei 1945 in Hotel De Wereld de overgave van de Duitse bezettingsmacht werd ondertekend. Eerdere onderhandelingen werden op 30 april 1945 in De Moespot in Achterveld gehouden. Toen werd daar besloten dat er voedsel gedropt mocht worden in het westen van het land, waar mensen honger leden. 

Het festival in Wageningen trekt veel bezoekers. De stadsdichter van Wageningen speelt bijna elk jaar een prominente rol bij de festiviteiten.   

Vanwege de oorlog in Oekraïne was dit jaar de herdenking van de Nederlandse bevrijding extra betekenisvol. Volodymyr Zelensky, President van Oekraïne, bracht op 4 mei een verrassingsbezoek aan Nederland, waarbij hij om hulp voor zijn belegerde land vroeg en Minister-president Mark Rutte bedankte voor de steun in de strijd tegen de Russische troepen van Vladimir Poetin. 

Een dag eerder werden in Scherpenzeel de doden uit de Tweede Wereldoorlog en de gesneuvelde soldaten van vredesmissies van na de oorlog herdacht. Burgemeester Marieke Teunissen legde een krans. Tijdens een loting in de gemeenteraad wees het lot Niels Goes, gemeenteraadslid van het CDA, aan om samen met haar de krans te leggen. Goes toonde zich gevleid door deze eervolle taak. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding