Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Bouwverkeer nieuwe wijk probleem

Algemeen

SCHERPENZEEL De realisatie van de nieuwbouwwijk De Nieuwe Koepel zal zorgen voor overlast door bouwverkeer. Er loopt een onderzoek naar een oplossing, maar een ‘comfortabele oplossing’ is nog niet in zicht. 

Tijdens de informatieavond over leefbaarheid en verkeersveiligheid bleek dat Scherpenzeel op dit gebied met een aantal ingewikkelde problemen kampt. 

Het bouwverkeer naar de nieuwbouwwijk is er daar één van. Het heeft de voorkeur dat de vrachtwagens met bouwmaterialen niet elke dag door het dorp rijden. Dus onderzoekt de gemeente of een speciale bouwweg soelaas kan bieden. Het bouwverkeer zou dan een eigen weg van en naar De Nieuwe Koepel krijgen. 

De weg zou aan de west- of de oostkant van de wijk aangelegd kunnen worden. Aan beide opties kleven echter nadelen.

De grond aan de westkant is te zacht om een weg met veel zware vrachtwagens met bouwmaterialen te kunnen dragen.

Bovendien ligt er veel waardevolle natuur aan die kant en zou de weg door een keerkade moeten lopen. 

Er is aan die kant eigenlijk te weinig ruimte voor zo’n weg. 

Aan de oostkant is er ook te weinig ruimte. Volgens verkeerskundige Jos Hengeveld ‘komt dat door het kasteel’.

De verkeerskundige noemde beide opties niet optimaal. Dus is het idee op dit moment dat het bouwverkeer te maken krijgt met regels en beperkingen. ‘Uit oogpunt van de verkeersveiligheid is dat acceptabel,’ verklaarde Hengeveld. ‘Maar voor de inwoners is het niet comfortabel.’ 

Het probleem is vervelend, omdat Scherpenzeel vol inzet op veiligheid en leefbaarheid. Dan is het niet de bedoeling dat er gevaarlijke situaties op diverse plekken ontstaan door bouwverkeer.